Klasyka sprzed lat - kotlety z mortadeli. Smaki PRL-u
Kotlety z mortadeli nie brzmią jak danie wykwintne. W PRL-u były popularne ze względu na całkiem przyjemny smak i niskie koszty przygotowania. Dziś, gdy możemy wybierać wśród wielu mięsnych produktów, warto czasem zdecydować się na kulinarną podróż w czasie. Podpowiadamy jak przyrządzić kultowy rarytas z dawnych lat.
Kotlety współcześnie można przygotować z wielu mięs czy warzyw. Były czasy, gdy schabowe czy mielone nie gościły na naszych stołach tak często, jak teraz. W PRL-u popularny był nieco inny rarytas, który był smaczny i jednocześnie tani. Wiemy, jak go przyrządzić. Skusicie się?
Przepis na wyborne kotlety z mortadeli
Z podanych produktów przygotujecie dwie porcje dania.
Składniki:
-
150 g mortadeli
-
2 plastry sera salami
-
1 jajko
-
5 łyżek mąki pszennej
-
5 łyżek bułki tartej
Przygotowanie:
Mortadelę kroimy na półcentymetrowe plastry. Połowę z nich przykrywamy serem salami. Składamy je tak, by ser znalazł się wewnątrz , a następnie panierujemy, obtaczając go kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Tak przygotowane kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do czasu, aż się zrumienią z obu stron. Przenosimy je wtedy na papierowy ręcznik lub bibułę, by usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego.
Wskazówki:
-
Jeżeli macie chęć, możecie urozmaicić panierkę. Jedną z opcji jest dodanie rozdrobnionych na proszek orzechów do bułki tartej. Zamiast tartych bułek można też wykorzystać panko, czyli japoński odpowiednik naszego „specjału” z pieczywa.
-
Nie pomijajmy etapu obtaczania w mące. W wielu domach niestety zapomina się o tej istotnej czynności, która zapobiega pryskaniu wody z mięsa podczas smażenia.
Źródło zdjęcia: canva/gkrphoto
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Marmolada truskawkowa jak za dawnych lat. Przepis krok po kroku
-
Wyśmienita surówka z młodej kapusty według przepis Karola Okrasy. Nie czekaj, korzystaj z sezonu
Źródło: smaker