Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Marmolada truskawkowa jak za dawnych lat. Przepis krok po kroku

Marmolada truskawkowa jak za dawnych lat. Przepis krok po kroku

Marmolada truskawkowa jak za dawnych lat
canva/margouillatphotos

Truskawki właśnie są w sezonie. Warto skorzystać z tego faktu i przygotować z nich pyszny, dobrze znany rarytas, jakim jest marmolada. Przepis wcale nie jest skomplikowany, a możliwość cieszenia się smakiem aromatycznego owocu zimą będzie bezecenna. Skusicie się?

Z truskawkami można podać zarówno makaron, jak i pyszne grillowane szparagi. A są to tylko wybrane sposoby jedzenia tych wybornych sezonowych owoców. Ponieważ sezon na nie jest niebyt długi, warto zamknąć ich pyszny smak w słoikach. Dziś zdradzamy babciny sposób na konfiturę ze słodkiego czerwonego rarytasu. Spróbujecie?

Przepis na wyśmienitą marmoladę z truskawek

Składniki:

  • 1 kg truskawek

  • 60 g cukru

Przygotowanie:

Truskawki starannie myjemy. O tym, jak poprawnie je oczyścić pisaliśmy już w osobnym materiale. Osuszone i pozbawione szypułek owoce delikatnie rozgniatamy.

Przenosimy je do garnka i podgrzewamy. Gdy już nieco się rozgotują, przecieramy przez sito. Z powrotem umieszczamy w rondlu i kontynuujemy podgrzewanie na małym ogniu do czasu, aż nieco zgęstnieje.

Wtedy wsypujemy cukier i, cały czas mieszając, gotujemy marmoladę z truskawek przez 10 minut. Gorący specjał przenosimy do wyparzonych słoików i zakręcamy.

Przetwory możemy dodatkowo zapasteryzować np. w piekarniku. Marmolada z truskawek najlepiej smakuje z domowymi kajzerkami lub lekkimi naleśnikami. Smacznego.

Marmolada truskawkowa jest świetnym dodatkiem śniadaniowym
Marmolada truskawkowa jest świetnym dodatkiem śniadaniowym

Źródło zdjęcia: canva/los_angela

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se