Marmolada truskawkowa jak za dawnych lat. Przepis krok po kroku
Truskawki właśnie są w sezonie. Warto skorzystać z tego faktu i przygotować z nich pyszny, dobrze znany rarytas, jakim jest marmolada. Przepis wcale nie jest skomplikowany, a możliwość cieszenia się smakiem aromatycznego owocu zimą będzie bezecenna. Skusicie się?
Z truskawkami można podać zarówno makaron, jak i pyszne grillowane szparagi. A są to tylko wybrane sposoby jedzenia tych wybornych sezonowych owoców. Ponieważ sezon na nie jest niebyt długi, warto zamknąć ich pyszny smak w słoikach. Dziś zdradzamy babciny sposób na konfiturę ze słodkiego czerwonego rarytasu. Spróbujecie?
Przepis na wyśmienitą marmoladę z truskawek
Składniki:
1 kg truskawek
60 g cukru
Przygotowanie:
Truskawki starannie myjemy. O tym, jak poprawnie je oczyścić pisaliśmy już w osobnym materiale. Osuszone i pozbawione szypułek owoce delikatnie rozgniatamy.
Przenosimy je do garnka i podgrzewamy. Gdy już nieco się rozgotują, przecieramy przez sito. Z powrotem umieszczamy w rondlu i kontynuujemy podgrzewanie na małym ogniu do czasu, aż nieco zgęstnieje.
Wtedy wsypujemy cukier i, cały czas mieszając, gotujemy marmoladę z truskawek przez 10 minut. Gorący specjał przenosimy do wyparzonych słoików i zakręcamy.
Przetwory możemy dodatkowo zapasteryzować np. w piekarniku. Marmolada z truskawek najlepiej smakuje z domowymi kajzerkami lub lekkimi naleśnikami. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/los_angela
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Boska surówka z czerwonej kapusty i białej kapusty kiszonej. Kwaśny i chrupiący przysmak
Najprostsze ciasto drożdżowe Ewy Wachowicz bez wyrabiania. Nie ma łatwiejszego
Lekka i zdrowa wersja kremowej marchewki z groszkiem. Prosty przepis
Źródło: beszamel.se