Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kluski kładzione zrobisz w parę chwil. To łatwiejsze niż sądzisz

Kluski kładzione zrobisz w parę chwil. To łatwiejsze niż sądzisz

Kluski kładzione
canva/HeikeRau

Kluski kładzione są prostym i smacznym daniem mącznym, które może stanowić podstawę obiadu czy kolacji. Ich wykonanie nie wymaga wiele czasu ani skomplikowanych składników. Bliscy będą zachwyceni.

Przepis na smaczne kluski kładzione

Znany wielu osobom z dzieciństwa mączny rarytas skusi nie tylko amatorów klusek. Wykonanie go jest niemalże ekspresowe, co sprawia, że jest to świetna propozycja dla zabieganych.

Składniki:

  • 2 duże jaja
  • 240 g mąki pszennej
  • 60-80 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka soli + do gotowania
Masz w domu ten produkt? Nie jedz go, jest niebezpieczny dla zdrowia

Jak przygotować znakomite kluski kładzione? Przepis jest bardzo prosty

Jajka wbijamy do większej miski i roztrzepujemy je. Dodajemy sól oraz wodę i starannie łączymy składniki. Następnie stopniowo — niewielkimi porcjami — wsypujemy mąkę i mieszamy całość. 

W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Przy pomocy łyżki formujemy kluski kładzione. Zsuwamy je przy pomocy drugiego sztućca.

Gdy już w garnku będzie spora porcja wyrobu, zawartość mieszamy. Gotujemy około 2 minuty i wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej.

Jak podać kluski kładzione?

Mączny specjał świetnie smakuje z wszelkiego rodzaju sosami czy gulaszami. Można wybrać zarówno wersję wytrawną, jak i słodką — wtedy warto dodać trochę cukru do ciasta podczas wyrabiania.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite kluski. Szczególnie polecamy śląski rarytas z charakterystyczną dziurką. Spróbujcie również kultowych klusek żelaznych, które świetnie komponują się z okrasą z boczku lub sosem pieczarkowym.

Kluski kładzione są świetne.png
canva/Dar1930