Kluski kładzione zrobisz w parę chwil. To łatwiejsze niż sądzisz
Kluski kładzione są prostym i smacznym daniem mącznym, które może stanowić podstawę obiadu czy kolacji. Ich wykonanie nie wymaga wiele czasu ani skomplikowanych składników. Bliscy będą zachwyceni.
Przepis na smaczne kluski kładzione
Znany wielu osobom z dzieciństwa mączny rarytas skusi nie tylko amatorów klusek. Wykonanie go jest niemalże ekspresowe, co sprawia, że jest to świetna propozycja dla zabieganych.
Składniki:
- 2 duże jaja
- 240 g mąki pszennej
- 60-80 ml wody
- 1 płaska łyżeczka soli + do gotowania
Jak przygotować znakomite kluski kładzione? Przepis jest bardzo prosty
Jajka wbijamy do większej miski i roztrzepujemy je. Dodajemy sól oraz wodę i starannie łączymy składniki. Następnie stopniowo — niewielkimi porcjami — wsypujemy mąkę i mieszamy całość.
W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Przy pomocy łyżki formujemy kluski kładzione. Zsuwamy je przy pomocy drugiego sztućca.
Gdy już w garnku będzie spora porcja wyrobu, zawartość mieszamy. Gotujemy około 2 minuty i wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej.
Jak podać kluski kładzione?
Mączny specjał świetnie smakuje z wszelkiego rodzaju sosami czy gulaszami. Można wybrać zarówno wersję wytrawną, jak i słodką — wtedy warto dodać trochę cukru do ciasta podczas wyrabiania.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite kluski. Szczególnie polecamy śląski rarytas z charakterystyczną dziurką. Spróbujcie również kultowych klusek żelaznych, które świetnie komponują się z okrasą z boczku lub sosem pieczarkowym.