Przepis na niezapomniane kluski żelazne
„Żelazne” kluski, znane też jako kluski szare są potrawą, którą wielu z nas kojarzy z domu rodzinnego. Nasze babcie często przyrządzały to proste, a przy tym wyjątkowo sycące i tanie danie. Smakowało ono pysznie z sosem z pieczarek lub okrasą. Przenieście się w dawne czasy i zróbcie je w waszych domach. Będziecie zachwyceni.
Wielokrotnie polecaliśmy wam pyszne receptury na potrawy z ziemniaków. Podpowiadaliśmy np. jak przyrządzić tradycyjne kluski śląskie, będące doskonałym towarzystwem dla zrazów wołowych. Dawaliśmy też wskazówki, dzięki którym kupowaliście idealne do zrobienia pyz ziemniaki. Te same sprawdza się w przygotowaniu żelaznych klusek. To smaczne i proste w wykonaniu danie z pewnością wam zasmakuje.
Przepis na kultowe kluski żelazne
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 średnie jaja
1 średnia cebula
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i myjemy. Ścieramy je na tarce o drobnych oczkach — podobnie jak do przyrządzenia placków. Cebule obieramy z łupiny i siekamy. Wrzucamy ją do miski z ziemniakami, a następnie dodajemy obie mąki oraz jaja. Wsypujemy sól i pieprz.
Całość dokładnie mieszamy — powinna powstać gęsta, zwarta masa. Jeśli wyjdzie rzadka, dosypujemy jeszcze trochę mąki ziemniaczanej. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.
Gdy zawrze, maczamy w niej łyżkę i nabieramy nią masę ziemniaczaną i tak uformowaną kluskę umieszczamy w garnku. W ten sposób postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta. Kluski gotujemy przez 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Dbamy przy tym o to, by nie gotować na raz zbyt wielu sztuk — wtedy się nie skleją. Gotowe kluseczki wyławiamy z wody przy pomocy łyżki cedzakowej. Podajemy na ciepło np. ze smażoną cebulką lub sosem grzybowym. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ildipapp
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Konfitura z buraków z dodatkiem imbiru oraz migdałów. W sam raz na chłodniejsze dni
Ekspresowe śniadanie z jajek od Ani Starmach. Muffinki z dodatkami w 10 minut
Źródło: przyslijprzepis