Koniec z tarciem ziemniaków. Placki ziemniaczane można zrobić o wiele szybciej
Placki ziemniaczane kwalifikowałyby się jako szybka przekąska, gdyby nie jeden problem: czas ścierania ziemniaków. Czy proces ten można przyspieszyć? Tak, jest na to wręcz kilka sposobów.
Szybkie placki ziemniaczane bez tarcia
Mycie ziemniaków, obieranie ich, a następnie ścieranie na tarce o drobnych okach – wszystko to może zniechęcić do przygotowywania tego pysznego dania. Kiedy mozolnie pocieramy kartoflem o tarkę, przychodzi nam do głowy pytanie, czy można przygotować placki ziemniaczane z innych ziemniaków, zwłaszcza – z ugotowanych. Oczywiście, że można, choć trzeba liczyć się ze zmienionym efektem.
Placki z ugotowanych ziemniaków są bardziej puszyste i odczuwalnie mniej tłuste . Nie znaczy to, że tłuszczu do smażenia w nich nie ma – po prostu zupełnie inaczej go wypijają. Faktura placków z ugotowanych kartofli jest gładsza, nie ma w nich grudek, nie są też tak wilgotne.
Jak nie trzeć ziemniaków na placki
Poniżej prezentujemy przepis na placki z gotowanych ziemniaków . Jeśli jednak chcemy uniknąć tarcia, a zrobić przekąskę z surowych kartofli, warto spróbować sięgnąć po blender kielichowy albo sokowirówkę. Trzeba tylko pamiętać, by przed blendowaniem pokroić bulwy w małą kostkę. Odradzamy przy tym używanie ręcznego blendera, który raczej nie poradzi sobie z tym zadaniem.
Składniki
- ½ kg ugotowanych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka skrobi lub mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- Sól, pieprz, majeranek, tymianek
Placki z ugotowanych ziemniaków
Ugotowane ziemniaki wkładamy do miski . Tłuczkiem rozbijamy je na gładką masę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy ją do ziemniaków.
Do miski dosypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Przyprawiamy, wybijamy jajko. Wszystko mieszamy na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, najlepiej masło klarowane. Masa na placki z ugotowanych ziemniaków jest bardziej zwarta, więc należy formować je rękami przed ułożeniem na tłuszczu. Smażymy, aż będą złociste z obu stron .
Wypróbuj też przepisy Ani Lewandowskiej na galaretkę drobiową i Ewy Wachowicz na rybę w cieście francuskim .