Smakosze.pl Restauracje Koszmarne ceny ryb nad Bałtykiem. Tańszy jest już nawet stek
canva/tupungato

Koszmarne ceny ryb nad Bałtykiem. Tańszy jest już nawet stek

25 czerwca 2023

Ryba nad morzem do tanich nie należy. Turyści z przerażeniem w oczach obserwują ceny w nadmorskich kurortach. Część z nich rezygnuje z przyjemności zjedzenia usmażonego w panierce dania. Nic dziwnego skoro za posiłek nierzadko trzeba zapłacić więcej niż za dobrej jakości steka.

Ryby wyjątkowo drogie

Dla wielu Polaków smażona ryba jest stałym punktem urlopu nad Bałtykiem. Chęć sięgnięcia po uwielbiany rarytas w tym roku skutecznie zmniejszają wysokie kwoty, jakie trzeba wyciągnąć z portfela, by uraczyć się popularnym daniem.

Ile dokładnie trzeba zapłacić? Smażony sandacz w Trójmieście kosztuje aż 180 zł/kg. Niespecjalnie zdrowa miruna w Kołobrzegu warta jest aż 99 zł/kg. Chcąc się skusić na dorsza, trzeba do tej kwoty dorzucić jeszcze 50 złotych. A przypomnieć trzeba, że w czerwcu nie będzie to dorsz bałtycki — połowy tej ryby są na początku wakacji zabronione.

Jak wybrać słodkiego, dojrzałego arbuza? Te detale są kluczowe

Dlaczego ryby nad morzem są drogie?

Tegoroczne ceny to w dużej mierze wynik inflacji i rosnących kosztów prowadzenia biznesów gastronomicznych. W przypadku dorszy dochodzi także koszt transportu, bo lokale serwują rybę z Atlantyku ze względu na unijne regulacje ograniczające pozyskiwanie tego gatunku nad polskim morzem.

Inflacja, rosnące opłaty za media, ceny transportu spowodowały, że również i my musieliśmy podnieść w tym roku ceny ryb o 20-30 procent – potwierdza Mirosław Mielczarek, właściciel restauracji w Kołobrzegu

Czy brakuje chętnych mimo wysokich cen? Na szczęście dla restauratorów — choć koszt steku czy schabowego są porównywalne — nie.

Co zamiast ryby nad morzem?

W smażalniach często możemy wybrać jedynie gatunek ryby, a każdy kawałek podany jest po usmażeniu w panierce. Przyrządzone w głębokim tłuszczu danie nie należy do zdrowych, zwłaszcza że nierzadko kusimy się także na frytki czy nawet alkohol.

Zdecydowanie lepiej skorzystać z naszych przepisów i samodzielnie przygotować pyszną rybę. Sprawdźcie koniecznie jak upiec ją piekarniku z warzywami — będzie wyśmienita i wciąż zdrowa. Być może skusi was też wyborny tatar ze śledzia — nie musicie jeść go jedynie w Wigilię.

Ryba nad morzem niestety droga.png
canva/fjmolina

Źródło: Fakt

Starmach nie gotuje botwinki do chłodnika. Ma lepszy patent na wydobycie z niej smaku
Gigantyczna kara dla Biedronki. Próbowali naciągać klientów pod przykrywką chwytliwego hasła
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy