Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Starmach nie gotuje botwinki do chłodnika. Ma lepszy patent na wydobycie z niej smaku

Starmach nie gotuje botwinki do chłodnika. Ma lepszy patent na wydobycie z niej smaku

Chłodnik Ani Starmach bez gotowania
canva/Anita_Bonita; IG/aniastarmach

Chłodnik jest pysznym, sezonowym przysmakiem, który w lecie idealnie sprawdzi się jako szybki, lekki obiad. Ania Starmach przygotowuje go bardzo prosto — zamiast gotować botwinę, podsmaża ją krótko z cebulą i czosnkiem, uzyskując znakomite efekty. Musicie spróbować.
 

Przepis na chłodnik z botwinki Ani Starmach

Botwinka z patelni ma o niebo więcej smaku niż ta po prostu ugotowana. Prosta technika zaproponowana przez gwiazdę programu Master Chef, że chłodnik staje się też dużo bardziej aromatyczny. Warto przetestować ten patent.

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki
  • 2 ogórki szklarniowe
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 duże jaja
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 500 ml maślanki lub kefiru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pół pęczka koperku
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • masło klarowane do smażenia
Okrasa zalewa cukinię koperkową marynatą. Jest bardziej aromatyczna i wyrazista

Jak zrobić chłodnik z botwinki? Ania Starmach zdradziła sposób

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo — najlepiej skorzystać z tej instrukcji. Cebulę oraz czosnek oczyszczamy z łupin i siekamy. Botwinę myjemy. Jej buraczki obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Łodygi kroimy na niewielkie paseczki.

Na dobrze rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę, a gdy się lekko zeszkli, wrzucamy czosnek oraz botwinkę. Smażymy jeszcze przez 5-10 minut, w międzyczasie myjąc i krojąc w kostkę rzodkiewki oraz siekając opłukany koperek.

Jogurt i maślankę łączymy w misce. Dodajemy przestudzoną zawartość patelni. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Schładzamy przed podaniem.

Jak podać chłodnik Ani Starmach?

Zimną zupę serwujemy z ćwiartkami jaja na twardo. Wrzucamy także grzanki ze zrumienionej bułki lub pieczywa tostowego. Możemy posypać ją dodatkową porcją koperku, jeśli mamy na to ochotę.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite zupy na lato. Sprawdźcie koniecznie jak przyrządzić znakomitą odsłonę z ogórków kiszonych. Być może skusi was również prosty patent na niesamowicie smaczny chłodnik z pomidorów i arbuza.

Chłodnik z botwiny Ani Starmach.png
canva/Anna Łukasiewicz

Źródło: aniastarmach