Smakosze.pl Przepisy Kosztuje tyle, co nic, a smakuje wybornie. Taki sycący obiad mogłabym jeść codziennie
YouTube/@Magic Fun

Kosztuje tyle, co nic, a smakuje wybornie. Taki sycący obiad mogłabym jeść codziennie

10 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Pożywny posiłek nie musi być drogi ani czasochłonny. Danie, które prezentuję poniżej, niegdyś jadałam z ochotą na szkolnej stołówce. Dziś chętnie do niego wracam, bo jest smaczne i skutecznie zaspokaja głód. W dalszej części tekstu znajdziecie dokładny przepis.

Smak dzieciństwa

Zwykło się uważać, że na obiad zawsze powinno być mięso. W moim domu panuje jednak inne przekonanie. Nie zawsze mam ochotę na ciężki kawałek wieprzowiny lub wołowiny. Wtedy z pomocą przychodzi mi danie, które pamiętam z czasów szkolnych.

Jajka w sosie chrzanowym to smak, który pamiętam z dzieciństwa. Znam go nie tylko ze szkoły, ale również z rodzinnego domu. Smaczny, pożywny, a przy tym nie nadwyrężający portfela- taki właśnie jest ten posiłek. Chcesz wiedzieć, jak go zrobić? Zapraszam do dalszej lektury.

babcia gotuje.jpg
Canva / Kzenon
Zapomnij o zwykłej grochówce, ta zupa bije ją na głowę. Cudownie rozgrzewa i syci na długie godziny

Kultowe danie szkolnej stołówki

Tu z pomocą przychodzi przepis na obiad, które z całą pewnością chociaż raz jadłaś na szkolnej stołówce. Może nawet podawany był w domu. Chodzi o jajka w sosie chrzanowym i ziemniakami. To danie tanie, pyszne i pożywne- czego chcieć więcej?

Składniki:

  • 10 jajek
  • 1 duża cebula
  • 60 g masła
  • 80 g tartego chrzanu
  • 150 g śmietany
  • 60 g mąki
  • 150 ml bulionu
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Kiedy jajka będą się gotowały, obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię i olej, a następnie smaż cebulę do momentu zeszklenia. Do cebuli dodaj mąkę, aby stworzyć zasmażkę. Cały czas mieszaj i stopniowo dolewaj chłodny bulion. Dodaj starty chrzan, wymieszaj i zagotuj. Potem dodaj śmietanę, przyprawy i ponownie zagotuj sos.

Ugotuj ziemniaki. Możesz je później rozbić lub podawać w całości. Pomiędzy ziemniakami ułóż jajka, a całość polej sosem chrzanowym . Posyp koperkiem i gotowe.

Dlaczego warto je robić także dzisiaj?

To jeden z bardziej wartościowych przepisów. Nie tylko ze względu na to, że dzięki niemu przypomnimy sobie smak dzieciństwa. Jest niezwykle prosty i nie wymaga zbyt wiele czasu, a do tego kosztuje grosze. Przeczytaj, także o tym, dlaczego ludzie wytrzymali w komentarzach oraz o przepysznych pierogach św. Jacka .

jajka na twardo.jpg
Canva / pheigin
Nie czekam, aż wyrośnie ciasto na klasyczne pączki. Stawiam na te szybkie placuszki, zawsze wychodzą
Strzelczyk podsmaża mięso i wsypuje do niego makaron. „Przychodzimy z pracy, rach ciach ciach i gotowe"
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy