Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych. 1 wyrazisty dodatek bosko podkręci smak kotletów
canva/daffodilred, furo_felix

Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych. 1 wyrazisty dodatek bosko podkręci smak kotletów

15 listopada 2022

Kotlety mielone z imbirem sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Wyraziste w smaku danie przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Wystarczy obrać i zetrzeć na tarce aromatyczną przyprawę i połączyć ją z mięsem oraz tradycyjnymi składnikami. Spróbujecie?

Jeśli klasyczne mielone już wam się znudziły, wzbogaćcie masę o imbir. Bogaty w cenne składniki odżywcze, ostry korzeń znakomicie podkreśli smak mięsa i nada daniu charakteru. Kotlety będą aromatyczne i soczyste — każdy takie lubi.

Przepis na wyraziste kotlety mielone z imbirem

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 1 jajko

  • 1 cebula

  • 3-4 cm kawałek korzenia imbiru

  • sól i pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

  • mleko lub woda

  • mąka pszenna

Jak zrobić kotlety mielone z imbirem? Prosty patent na obiad pełen charakteru

Bułkę namaczamy w mleku. Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na dobrze rozgrzanym oleju. Przestudzone warzywo dodajemy do mięsa wraz z miękką, odciśniętą z płynu bułką i jajkiem.

Wrzucamy także starty na tarce imbir bez skórki. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i starannie wyrabiamy. Formujemy delikatnie spłaszczone kotlety i obtaczamy je w odrobinie mąki.

Kotlety mielone z imbirem smażymy na rozgrzanym, średnim tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Podajemy na ciepło z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na kotlety mielone. Polecamy prosty przepis na danie przygotowywane w piekarniku . Być może też spodoba wam się wersja z majonezem zamiast jajka i bułki.

Kotlety mielone z imbirem są znakomite
canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy