Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych. 1 wyrazisty dodatek bosko podkręci smak kotletów
Kotlety mielone z imbirem sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Wyraziste w smaku danie przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Wystarczy obrać i zetrzeć na tarce aromatyczną przyprawę i połączyć ją z mięsem oraz tradycyjnymi składnikami. Spróbujecie?
Jeśli klasyczne mielone już wam się znudziły, wzbogaćcie masę o imbir. Bogaty w cenne składniki odżywcze, ostry korzeń znakomicie podkreśli smak mięsa i nada daniu charakteru. Kotlety będą aromatyczne i soczyste — każdy takie lubi.
Przepis na wyraziste kotlety mielone z imbirem
Składniki:
-
50 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
-
1 czerstwa kajzerka
-
1 jajko
-
1 cebula
-
3-4 cm kawałek korzenia imbiru
-
sól i pieprz
-
olej rzepakowy do smażenia
-
mleko lub woda
-
mąka pszenna
Jak zrobić kotlety mielone z imbirem? Prosty patent na obiad pełen charakteru
Bułkę namaczamy w mleku. Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na dobrze rozgrzanym oleju. Przestudzone warzywo dodajemy do mięsa wraz z miękką, odciśniętą z płynu bułką i jajkiem.
Wrzucamy także starty na tarce imbir bez skórki. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i starannie wyrabiamy. Formujemy delikatnie spłaszczone kotlety i obtaczamy je w odrobinie mąki.
Kotlety mielone z imbirem smażymy na rozgrzanym, średnim tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Podajemy na ciepło z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na kotlety mielone. Polecamy prosty przepis na danie przygotowywane w piekarniku . Być może też spodoba wam się wersja z majonezem zamiast jajka i bułki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Cudowne kotlety mielone babci Czesi. Bez smażenia, z 2 niezwykłymi dodatkami i wyśmienitym sosem
-
Ziemniaki po szwajcarsku. Zachwycisz się nową wersją popularnego warzywa
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama