Smakosze.pl Przepisy Kotlety z karkówki lepsze nawet od schabowych. 1 dodatek sprawia, że są bosko soczyste
Canva / Josef Mohyla

Kotlety z karkówki lepsze nawet od schabowych. 1 dodatek sprawia, że są bosko soczyste

5 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Z tym, że kotlety schabowe przyrządzamy ze schabu nie należy dyskutować. Niekiedy jednak zapominamy, że popularny schab środkowy to nie jedyny rodzaj tego mięsa. Wypróbuj poniższy przepis na rewelacyjne kotlety z karkówki. Dzięki uprzedniemu zamarynowaniu w maślance z cebulą, usmażony specjał wprost rozpływa się w ustach.

Kotlety schabowe z karkówki są niebywale apetyczne przez smakowitą zawartość tłuszczyku w tej części tuszy. Dodatkowa kąpiel w maślance powoduje, że mięso jest jeszcze delikatniejsze i bardziej soczyste. Marynowanie w nabiale powinno trwać przynajmniej 3-4 godziny. Przyrządzenie tych obłędnych kotletów schabowych zaplanuj sobie wobec tego z odpowiednim wyprzedzeniem.

Przepis na soczyste kotlety schabowe

Składniki:

  • 4 grube plastrów karkówki

  • 2 średniej wielkości cebule

  • 2 szklanki maślanki

  • 2 jajka

  • suszony majeranek

  • sól oraz pieprz ziołowy do smaku

  • mąką oraz bułka tarta do panierowania

  • olej do smażenia

Jak przygotować smakowite kotlety z karkówki?

Karkówkę do kotletów schabowych rozbij równomiernie na dosyć cienkie plastry. Każdy kawałek natrzyj z obu stron w mieszance soli, pieprzu ziołowego oraz majeranku . Przyprawione mięso przełóż do miski , dodaj pokrojone w półplasterki cebule oraz maślankę . Zawartość naczynia wymieszaj i odstaw pod przykryciem do lodówki na przynajmniej 3 godziny.

Po upływie tego czasu na osobne talerzyki wysyp mąkę oraz bułkę tartą . Do miseczki wbij i rozkłóć dwa całe jajka . Kotlety z karkówki panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej .

Na patelni rozgrzej olej do smażenia kotletów schabowych . Mięso smaż na złocisty kolor przez ok. 3-4 minuty z każdej strony . Gotowe kotlety z karkówki podawaj z ugotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką . Smakowite kotlety na obiad możesz przygotować bez smażenia . Dzięki serowemu nadzieniu mięso jest wyjątkowo soczyste i apetyczne .

Canva / photology2000
Canva / photology2000

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy