Smakosze.pl Przepisy Kroję kapustę na ćwiartki i układam na patelni. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu
fot. youtube.com/weecookvegan

Kroję kapustę na ćwiartki i układam na patelni. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu

27 kwietnia 2024

Ten prosty przepis wyraźnie różni się od typowych obiadów na naszych stołach. Choćby dlatego warto po niego sięgnąć. Chodzi nie tylko o odmianę, choć ta często jest czymś dobrym, lecz także o niezwykły smak.

Kapusta z hummusem z nerkowców

Kapusta w różnych postaciach to jeden z najlepszych sprzymierzeńców diety. Jest niskokaloryczna i doskonale sycąca, a przy tym pożywna. Uzupełniona o odpowiednie dodatki, jest doskonałą bazą pożywnego posiłku.

Jednak nie byłby on pełny bez innych składników. W tym przepisie przygotowujemy kapustę z prostą pastą z nerkowców . To pozornie nietypowe zastosowanie orzechów opiera się o fakt, że są one wyraźnie tłustym produktem. Zmiksowane i odpowiednio doprawione, z łatwością zmieniają się w jedwabisty mus.

gotowana soczewica
fot. youtube.com/weecookvegan
Te pyszne przekąski z ciasta francuskiego zabiorę na majówkę. To wymarzone danie na piknik, a robię je błyskawicznie

Przepis na obiad z kapusty

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału We Cook Vegan. Nasz przepis nie jest do końca wegański, można jednak posłużyć się zamiennikiem masła, by go takim uczynić.

Składniki

  • 3 główki młodej kapusty
  • 200 g soczewicy
  • 150 g orzechów nerkowca
  • 1 laska cynamonu
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej albo pasty harissa
  • Przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, po ½ łyżeczki ostrej papryki, suszonego czosnku, kminku, tymianku, oregano
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz, oliwa

Smażona kapusta z sosem

Młodą kapustę obieramy z zewnętrznych liści i kroimy na ćwiartki . Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy gęsto oliwą z oliwek, przyprawiamy tymiankiem i oregano oraz solą. Kapustę wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni .

Nerkowca prażymy (można zrobić to w piekarniku albo na patelni). Uprażone orzechy umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy pastę paprykową lub harissę, sól i łyżkę wody (można też użyć dwóch kostek lodu) i miksujemy na gładką masę.

Soczewicę dokładnie płuczemy, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą tak, by wody było dwa razy więcej niż soczewicy . Solimy ją i gotujemy z liściem laurowym i laską cynamonu, aż soczewica będzie się rozpadać, a woda odparuje .

Po ugotowaniu soczewicę zestawiamy z ognia i wyjmujemy liść laurowy oraz cynamon. Dodajemy kostkę masła i przyprawy do smaku. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Wszystkie składniki podajemy razem na talerzu, licząc po 3-4 ćwiartki kapusty jako dorosłe danie .

Wypróbuj też przepisy na szparagi z grilla i ciasto owocowo-jogurtowe .

danie z kapusty
fot. youtube.com/weecookvegan
Smażę jajecznicę na boczku i... faszeruję nią mięso. Po dokładki są kolejki
Sąsiadka robi sos boloński z konserwy turystycznej. Jest tak pyszny, że dałem się nabrać
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy