Smażę jajecznicę na boczku i... faszeruję nią mięso. Po dokładki są kolejki
Mięso faszerowane jajecznicą brzmi niedorzecznie, ale uwierz, że to ostatnio mój najlepszy sposób na obiad. Smakuje tak dobrze, że każdy prosi o dokładkę. Przekonasz się o tym sama, robiąc danie z tego przepisu.
Od teraz jajecznica będzie na obiad
Od dawna wiadomo, że jajecznica na boczku to najlepszy sposób na pełnowartościowe i syte śniadanie. Dzisiaj dowiesz się, że to także pyszny pomysł obiadowy. Wystarczy połączyć wszystkie składniki w roladki i podać domownikom.
Dzięki temu zrobisz tani, a przy tym syty obiad dla całej rodziny. Danie jest alternatywną nie tylko dla tradycyjnych kotletów, ale też dla innych roladek tego typu. Przygotuj się na to, że ten zaskakujący obiad posmakuje twojej rodzinie i że będziesz robiła go znacznie częściej.
Wielki powrót paluszków krabowych. Ta wiosenna sałatka to niebo w gębieNie tylko jajka i boczek
Można śmiało powiedzieć, że jajecznica to co najmniej równie ważny jak mięso składnik tego dania. Do jej przygotowania, oprócz jajek, potrzebujesz także boczku. Postaraj się, aby nie był zbyt tłusty. Oprócz niego kup także schab. Resztę potrzebnych produktów oraz dokładną ich liczbę i wagę poznasz, sprawdzając poniższą listę składników.
Składniki:
- 200 g boczku
- 1 dużą cebula
- 5 jajek
- 500 g mięsa ze schabu
- mielona papryka słodka
- oregano
- pieprz
- sól
Przepis na mięso faszerowane jajecznicą
Boczek pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Następnie rozgrzej patelnię, dodaj boczek i solidnie go podsmaż. Możesz smażyć go bez oleju, ponieważ zawarty w nim tłuszcz wytopi się i będzie stanowił lepszą bazę do jajecznicy. Następnie dodaj cebulę. Kiedy boczek się zarumieni, a cebula zeszkli, wlej roztrzepane jajka. Przypraw pieprzem i solą. Wymieszaj składniki. Jajecznica nie może być zbyt sucha ani zbyt wilgotna.
Mięso pokrój na cienkie plastry tak jak do kotletów schabowych. Rozbij je tłuczkiem, a następnie przypraw pieprzem, solą, mieloną czerwoną papryką i oregano. Na każdy rozbity plaster mięsa nałóż farsz z jajecznicy. Rozprowadź go równomiernie, a następnie zawiń całość w roladkę. Na patelni rozgrzej olej i ułóż roladki. Smaż na małym ogniu z każdej strony aż mięso będzie gotowe. Podawaj na obiad i patrz, ile sprawia radości domownikom. Sprawdź przepis na sos boloński z konserwy turystycznej oraz dowiedz się, co przygotował Samsung.