Smakosze.pl Przepisy Kroję truskawki w plasterki i układam na tej masie. Wystarczą 4 składniki, każdy poprosi o dokładkę
Fot. YouTube/SprintCooking

Kroję truskawki w plasterki i układam na tej masie. Wystarczą 4 składniki, każdy poprosi o dokładkę

21 czerwca 2024

Deser truskawkowy to brzmi pysznie. Robię go z zaledwie 4 składników. Truskawki kroję i układam w apetycznej masie, a na wierzch trafia galaretka. Ten deser truskawkowy to po prostu niebo w gębie.

Deser truskawkowy najlepszy latem

Jaki deser podać latem? Mam na to swój sprawdzony sposób, który zachwyca rodzinę i gości. Korzystam z przepisu dzięki, któremu robię deser truskawkowy . Przyznam, że lepszego i prostszego smakołyku nie jadłam. Do jego przygotowania potrzebuję tylko 4 składników.

Soczyste truskawki kroję i układam w puszystej masie. Przygotowuję też galaretkę, która trafia na wierzch tego rewelacyjnego deseru. Smakołyk cieszy oko, a smakuje, że palce liza ć. Szybko znika z talerzy, a domownicy chętnie sięgają po dokładkę. Podobny przepis na deser truskawkowy znajdziesz na kanale YouTube Sprint Cooking. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

deser truskawkowy
Fot. YouTube/SprintCooking
Strzelczyk pokazał jak zrobić szybkie śniadanie na ciepło. Jedzenie postawisz na stole w niecały kwadrans

Jak zrobić deser truskawkowy?

Składniki:

  • 150 g herbatników
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 2 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 300 g truskawek

Przygotowanie deseru truskawkowego zacznij od rozpuszczenia 2 galaretek w szklance wrzącej wody. Odstaw je do wystudzenia. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a na dnie ułóż herbatniki. Truskawki przekrój na cząstki i zajmij się przyrządzaniem pianki.

Do miski wlej 2 szklanki zimnego mleka zagęszczonego, wsyp 2 łyżki cukru pudru i miksuj, aż masa zgęstnieje. Stopniowo wlewaj jeszcze płynną galaretkę i dalej miksuj. Składniki ubijaj do powstania jednolitej pianki.

Deser truskawkowy prosty i pyszny

Teraz do pianki dołóż truskawki i wymieszaj. Wyłóż ją na herbatniki w blasze, wyrównaj powierzchnię deseru i na wierzchu ułóż pokrojone truskawki. Zrób galaretkę, odstaw ją, by lekko stężała i wylej na wierzch deseru. Następnie wstaw go na co najmniej 3 godziny do lodówki.

Po tym czasie od razu podawaj. Deser truskawkowy jest leciutki, pyszny i dosłownie rozpływa się w ustach. Będzie znakomicie smakował podczas upalnych dni . Orzeźwi i zapewni przyjemną ochłodę. Pisaliśmy o tym, na jakie promocje warto zwrócić uwagę w Lidlu. Radziliśmy, jak zrobić sernik na zimno na Dzień Ojca.

deser truskawkowy
Fot. YouTube/SprintCooking

Źródło: YouTube/SprintCooking

Zdjęcia: screen YouTube/SprintCooking

Do porannej kawy dodaj szczyptę tego produktu. Problemy żołądkowe znikną, jak ręką odjął
Podprażam na patelni, dodaję do potraw i chudnę. Zalety tych małych ziarenek są nie do przecenienia
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy