Smakosze.pl Przepisy Królował w PRL-u, a dziś mało kto go pamięta. Babcia nauczyła mnie, jak robić ten kultowy przysmak
Materiał YouTube z kanału Gotuj to sam !!!

Królował w PRL-u, a dziś mało kto go pamięta. Babcia nauczyła mnie, jak robić ten kultowy przysmak

28 lipca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Moja babcia lubi klasyczne polskie receptury. Ostatnio podzieliła się ze mną przepisem na salceson. Ten specjał, popularny kilkadziesiąt lat temu, dziś odchodzi w zapomnienie. Warto jednak o nim pamiętać, bo smakuje obłędnie.

Przepis na salceson od mojej babci nie ma sobie równych

Nie każdy lubi tradycyjną formę salcesonu. Robi się go bowiem z podrobów i rozmaitych okrawków. Przepis na salceson, który znam z domu jest nieco zmodyfikowany i zasmakuje każdemu. Babcia bowiem przyrządza go z apetycznej golonki.

Przepis na salceson od mojej babci jest bardzo prosty do wykonania. Poradzi z nim sobie absolutnie każdy. Składniki są niedrogie, a część z nich na pewno masz już w swojej kuchni. Nie pozostaje nic innego, jak wypróbować tę wyśmienitą recepturę.

Masz klejący okap w kuchni? Sięgnij po popularny napój, a łatwo pozbędziesz się problemu

Sprawdzony przepis na salceson

Składniki:

  • 3 golonki
  • 1-1,5 kg kostek z żeberek
  • 2 średnie marchewki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 5 liści laurowych
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • garść ząbków czosnku (9-10 sztuk)
  • ½ łyżki majeranku
  • ½ łyżki mielonego kminku
  • sól i pieprz do smaku

Przepis na salceson od mojej babci krok po kroku

Do przepisu na salceson potrzebujesz dużego garnka . Na jego dnie ułóż oczyszczone golonki. Dodaj do nich kości żebrowe, a w szczeliny między mięsem powkładaj obrane, opłukane i z grubsza pokrojone warzywa . Na koniec dorzuć liście laurowe i ziele angielskie.

Składniki przepisu na salceson zalej wodą . Płyn powinien jedynie delikatnie przykrywać zawartość garnka. Całość przykryj i wstaw na kuchenkę, doprowadzając do zagotowania . Zdejmij pokrywkę, usuń szumowiny i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez 2,5 godziny, w międzyczasie soląc mięso .

Po upływie tego czasu wyjmij z garnka golonki . Oddziel z nich mięso, kości włóż z powrotem do gotującego się wciąż wywaru . Przygotuj osobne naczynie i wyłóż je równomiernie folią spożywczą . Układaj w nim pokrojone mięso z golonek .

Przygotuj kubek, wsyp do niego kminek, majeranek, pieprz i sól . Przyprawy zalej wywarem z garnka. Wymieszaj wszystko i zalej miksturą mięso ułożone ściśle w misce . Całość zawiń folią spożywczą i dociśnij obciążonym talerzykiem .

Salceson przełóż do lodówki . Trzymaj wędlinę w chłodzie przez 12 godzin, aż dobrze się zwiąże. Po upływie tego czasu salceson gotowy jest do jedzenia . Podawaj go pokrojonego w plastry, na świeżym pieczywie . Ta słodka wersja salcesonu wprawi wszystkich w osłupienie . Z golonki przygotujesz ten obłędny przysmak sprzed lat .

golonka na salceson.png
Canva / AndreySt
Do ciasta drożdżowego zawsze podchodziłam, jak pies do jeża. Przepis bez wyrabiania zmienił wszystko
Ten sposób obierania pomidorów ze skórki jest prostszy niż inne. Obędzie się bez wrzątku
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy