Smakosze.pl Produkty Kto powinien unikać jedzenia szczawiu?
tesdei, Getty Images

Kto powinien unikać jedzenia szczawiu?

15 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Dzisiaj szczaw kojarzony jest głównie jako podstawowy składnik klasycznej wiosennej i letniej zupy szczawiowej, choć jeszcze nie tak dawno temu, był bardzo cenioną rośliną leczniczą. Napary wykorzystywano, chociażby, przy leczeniu biegunek i chorób układu pokarmowego.

Niestety, jeśli chorujesz na pewne przykre dolegliwości zdrowotne, jedzenie szczawiu powinno zniknąć z twoich kulinarnych przyzwyczajeń. Choć roślina ta wypełniona jest wieloma wartościami odżywczymi, może przyczynić się do pogorszenia objawów.

Szczaw nie dla ludzi z chorymi nerkami

Obecny w roślinie kwas szczawiowy jest wyjątkowo groźny dla tych, którzy chorują na kamicę nerkową. Kwas ten wiąże się z wapniem obecnym w organizmie i odkłada się pod postacią kamieni nerkowych jako szczawian wapnia, który nie jest rozpuszczalny w wodzie.

Podobnie sprawa wygląda dla ludzi z osteoporozą czy reumatyzmem. Wypłukiwanie z organizmu wapnia osłabia kości i stawy, co może przełożyć się na pogorszenie się stanu zdrowia. Chorzy nie powinni jeść również szpinaku, który także pełen jest kwasu szczawiowego.

Właściwości szczawiu

Można znaleźć w nim, chociażby, potas, żelazo i przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami. Sprawdza się w leczeniu kaszlu i kataru, dlatego można podawać go w czasie przeziębienia czy grypy. Cenna jest także ogromna ilość witaminy C.

Szczaw można stosować zewnętrznie - z odwaru przygotowuje się okłady lub przepłuczki do skóry na owrzodzenia, oparzenia I i II stopnia oraz na rany, które jątrzą się lub bardzo długo się goją. Doskonale działa także przy odparzeniach od pieluch.

Nasz portal pełen jest innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł , w którym przekazujemy wieści o nowym programie kulinarnym na Polsacie. W tym tekście zdradzamy najlepszy przepis na banalnie prosty biszkopt.

Źródło: JuliaLototskaya, Getty Images

Zastosowanie szczawiu w kuchni

W Polsce najczęściej gotuje się z niego tradycyjną zupę, podawaną z jajkiem oraz kleksem gęstej śmietany. Wybierając szczaw, należy wybierać jędrne listki z młodych roślin, a przed obróbką konieczne jest dokładnie przebranie i oczyszczenie.

We Francji znacznie bardziej popularny jest sos szczawiowy, który stanowi przepyszny dodatek do smażonych lub pieczonych ryb. Jego przygotowanie jest bardzo podobne do polskiej zupy, z małą różnicą w zwiększonym czasie obróbki termicznej, aby uzyskać gęstą konsystencję.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poradnikzdrowie.pl; ukorzeni.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy