Smakosze.pl Produkty Które winogrona są najlepsze - jasne czy ciemne? Odpowiedź może zaskoczyć
canva/ CherriesJD

Które winogrona są najlepsze - jasne czy ciemne? Odpowiedź może zaskoczyć

24 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Winogrona kupimy w każdym sklepie, na polskie owoce musimy jednak poczekać do sierpnia. Zarówno jasne, jak i ciemne winogrona pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i są przepyszne. Jeden gatunek owoców wykazuje jednak o wiele silniejsze działanie antyoksydacyjne. Które winogrona są najlepsze- jasne czy ciemne?

Winogrona, zarówno jasne, jak i ciemne to przepyszne owoce sezonowe, z których przygotujesz zdrowy sok na zimę, dodasz je do mięs, sałatek i wielu innych potraw. Dojrzałe w pełnym słońcu grona są słodkie i można je jeść bez przerwy.

Owoce są bogate w antyoksydanty, a także w potas, żelazo, miedź, jod, witaminę A, K i witaminy z grupy B. Jedzenie winogron wzmacnia między innymi nasze serce, kości, skórę, reguluje pracę tarczycy i odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie całego układu nerwowego i krwionośnego.

Jasne winogrona różnią się od ciemnych nie tylko smakiem i wyglądem, ale również ilością witamin, minerałów i antyoksydantów. Sprawdź, które winogrona są najlepsze i najzdrowsze. W tym artykule poznasz przepis na wyśmienity i zdrowy sok z winogron , będzie idealny na zimę.

Które winogrona są zdrowsze?

O wiele zdrowsze są ciemne winogrona, ponieważ zawierają o wiele więcej polifenoli, czyli związków organicznych o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Związki te skutecznie opóźniają procesy starzenia, działają przeciwzapalnie i zapobiegają wielu chorobom,

Spożywanie ciemnych winogron chroni przed zawałem, udarem, miażdżycą, a także obniża ciśnienie krwi. Zawarty w owocach resweratrol ma więc nieoceniony wpływ na pracę całego układu sercowo- naczyniowego.

Pamiętajmy jednak, że zarówno ciemne, jak i jasne winogrona zawierają dużo cukrów prostych. Jedzenie ich w nadmiarze może więc przyczynić się do kilku nadprogramowych kilogramów.

Winogrona jasne i ciemne w koszyku

Źródło zdjęcia: canva/ sofyabolotinaphotos Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy