Które winogrona są najlepsze - jasne czy ciemne? Odpowiedź może zaskoczyć
Winogrona kupimy w każdym sklepie, na polskie owoce musimy jednak poczekać do sierpnia. Zarówno jasne, jak i ciemne winogrona pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i są przepyszne. Jeden gatunek owoców wykazuje jednak o wiele silniejsze działanie antyoksydacyjne. Które winogrona są najlepsze- jasne czy ciemne?
Winogrona, zarówno jasne, jak i ciemne to przepyszne owoce sezonowe, z których przygotujesz zdrowy sok na zimę, dodasz je do mięs, sałatek i wielu innych potraw. Dojrzałe w pełnym słońcu grona są słodkie i można je jeść bez przerwy.
Owoce są bogate w antyoksydanty, a także w potas, żelazo, miedź, jod, witaminę A, K i witaminy z grupy B. Jedzenie winogron wzmacnia między innymi nasze serce, kości, skórę, reguluje pracę tarczycy i odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie całego układu nerwowego i krwionośnego.
Jasne winogrona różnią się od ciemnych nie tylko smakiem i wyglądem, ale również ilością witamin, minerałów i antyoksydantów. Sprawdź, które winogrona są najlepsze i najzdrowsze. W tym artykule poznasz przepis na wyśmienity i zdrowy sok z winogron , będzie idealny na zimę.
Które winogrona są zdrowsze?
O wiele zdrowsze są ciemne winogrona, ponieważ zawierają o wiele więcej polifenoli, czyli związków organicznych o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Związki te skutecznie opóźniają procesy starzenia, działają przeciwzapalnie i zapobiegają wielu chorobom,
Spożywanie ciemnych winogron chroni przed zawałem, udarem, miażdżycą, a także obniża ciśnienie krwi. Zawarty w owocach resweratrol ma więc nieoceniony wpływ na pracę całego układu sercowo- naczyniowego.
Pamiętajmy jednak, że zarówno ciemne, jak i jasne winogrona zawierają dużo cukrów prostych. Jedzenie ich w nadmiarze może więc przyczynić się do kilku nadprogramowych kilogramów.
Źródło zdjęcia: canva/ sofyabolotinaphotos Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad
-
Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy
Źródło: zywienie.abczdrowie.pl