Jak zrobić sok z winogron do słoików na zimę?
Gdy mamy w kuchni winogrona, nie zastanawiamy się zazwyczaj nad sposobami ich wykorzystania - zamiast tego od razu zabieramy się do jedzenia. Można jednak przygotować z nich pyszny sok na zimę. Niżej zdradzamy najlepszy sposób, aby tego dokonać.
Sok winogronowy na zimę to doskonała metoda, aby zakonserwować te pyszne owoce na czas poza sezonem. W innym wypadku całe kiście zwyczajnie by zgniły i nie nadawały się do spożycia.
Wykonanie soku z winogron w domowym zaciszu jest banalnie proste i szybkie. Jeśli po przelaniu go do słoików lub butelek zdecydujesz się na pasteryzacje, napój przetrwa wiele miesięcy bez psucia się.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na sok z winogron
Chcesz poznać kilka ciekawych trików, które znacznie ułatwią pracę w kuchni?? W tym artykule zdradzamy, jak rozpoznać najlepszego banana do zjedzenia. Ten tekst poświęcony został z kolei skórkom, które najczęściej wyrzucamy do kosza na śmieci.
Składniki:
2 kg winogron
0,5 kg cukru
0,5 szklanki wody
Zacznij od oddzielenia owoców od gałązek, przełożenia ich na durszlak i dokładnego wymycia pod bieżącą wodą. W tym momencie przebierz winogrona, aby pozbyć się brzydkich nadgnitych sztuk.
Na dno garnka wlej wodę, dodaj czyste i przebrane owoce, a także wsyp cały cukier. Postaw garnek na średnim ogniu i gotuj zawartość przez około 30 minut, aż owoce rozpadną się.
Po zakończeniu gotowania przeciśnij sok przez sitko, przelej do słoików i pasteryzuj. Przechowuj produkt w ciemnym, chłodnym i suchym pomieszczeniu.
Źródło: canva/Yuliya Furman
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyslijprzepis.pl