Smakosze.pl
Winogrona

canva/Kai-Chieh Chan, Pexels

Jak zrobić sok z winogron do słoików na zimę?

10 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Gdy mamy w kuchni winogrona, nie zastanawiamy się zazwyczaj nad sposobami ich wykorzystania - zamiast tego od razu zabieramy się do jedzenia. Można jednak przygotować z nich pyszny sok na zimę. Niżej zdradzamy najlepszy sposób, aby tego dokonać.

Sok winogronowy na zimę to doskonała metoda, aby zakonserwować te pyszne owoce na czas poza sezonem. W innym wypadku całe kiście zwyczajnie by zgniły i nie nadawały się do spożycia.

Wykonanie soku z winogron w domowym zaciszu jest banalnie proste i szybkie. Jeśli po przelaniu go do słoików lub butelek zdecydujesz się na pasteryzacje, napój przetrwa wiele miesięcy bez psucia się.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na sok z winogron

Chcesz poznać kilka ciekawych trików, które znacznie ułatwią pracę w kuchni?? W tym artykule zdradzamy, jak rozpoznać najlepszego banana do zjedzenia. Ten tekst poświęcony został z kolei skórkom, które najczęściej wyrzucamy do kosza na śmieci. 

Składniki:

  • 2 kg winogron

  • 0,5 kg cukru

  • 0,5 szklanki wody

Zacznij od oddzielenia owoców od gałązek, przełożenia ich na durszlak i dokładnego wymycia pod bieżącą wodą. W tym momencie przebierz winogrona, aby pozbyć się brzydkich nadgnitych sztuk.

Gołąbki

Co robić, gdy farsz na gołąbki jest za suchy i twardy?

CZYTAJ DALEJ

Na dno garnka wlej wodę, dodaj czyste i przebrane owoce, a także wsyp cały cukier. Postaw garnek na średnim ogniu i gotuj zawartość przez około 30 minut, aż owoce rozpadną się.

Po zakończeniu gotowania przeciśnij sok przez sitko, przelej do słoików i pasteryzuj. Przechowuj produkt w ciemnym, chłodnym i suchym pomieszczeniu.

Sok z winogron

Źródło: canva/Yuliya Furman

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >