Smakosze.pl Przepisy Kucharz z Dzień Dobry TVN pokazał najlepszy patent na młode ziemniaki. Nie uwierzysz, co zrobił na końcu
canva/JamesHills, Pixabay; TikTok/andrzejpolangotuje

Kucharz z Dzień Dobry TVN pokazał najlepszy patent na młode ziemniaki. Nie uwierzysz, co zrobił na końcu

2 sierpnia 2023

Świetny przepis na młode ziemniaki pokazał ostatnio kucharz pojawiający się w programie Dzień Dobry TVN. Kombinacja tak bardzo mu smakowała, że na końcu materiału zrobił coś, czego żaden z widzów, by się nie spodziewał. Wcale nie chodziło o dodatki do dania.

Przepis na młode ziemniaki z porzeczkami

Smak ziemniaków ze zsiadłym mlekiem pamięta wielu smakoszy. Andrzej Polan — kucharz, który niejednokrotnie pojawiał się w Dzień Dobry TVN — postanowił połączyć ten klasyczny duet z porzeczkami, zrumienioną bułką tartą oraz świeżym ogórkiem i szczypiorkiem. Wyszło tak fantastycznie, że zanurzył twarz w daniu. Przekonajcie się, czy warto.

Składniki:

  • około 300 g młodych ziemniaków
  • 70-100 g zsiadłego mleka
  • 1-2 ogórki gruntowe lub 1/3 szklarniowego
  • 2 garści porzeczek czerwonych
  • szczypiorek wedle uznania
  • masło klarowane lub olej rzepakowy
  • bułka tarta
  • sól w ilości do smaku
Wbij jajko do szklanki, dodaj mleko i wymieszaj. Gdy zobaczyłam efekt, złapałam się za głowę

Jak podać młode ziemniaki? Kucharz z Dzień Dobry TVN pokazał swój patent

Zaczynamy od wyszorowania ziemniaków i ugotowania ich do miękkości w osolonym wrzątku. W międzyczasie siekamy umyty szczypiorek, a ogórka kroimy w kostkę. Porzeczki płuczemy. Możemy też zdjąć je z gałązek.

Bułkę tartą rumienimy na wybranym tłuszczu, uważając, by się nam nie spaliła. Na dużym talerzu układamy kilka łyżek zsiadłego mleka, a na nim umieszczamy odcedzone ziemniaki. Polewamy je zawartością patelni, a następnie posypujemy ogórkiem i szczypiorkiem.

Obok układamy czerwone porzeczki. Teraz możemy — niczym kucharz z Dzień Dobry TVN — zanurzyć twarz w daniu i rozsmakować się w nietuzinkowym letnim połączeniu.

Do czego pasują młode ziemniaki?

Ugotowane warzywo będzie idealnym dodatkiem do sałatek z sezonowymi warzywami np. pomidorami, cukinią czy fasolką szparagową. Dodajcie do nich ugotowane strączki i prosty sos winegret, a każdy zje z zachwytem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na młode ziemniaki. Koniecznie sprawdźcie jak zrobić je na patelni — sposób Tomasza Strzelczyka was zachwyci. Być może kusząca okaże się także prosta technika pieczenia , dzięki której warzywo będzie smakowało niczym dobrze wam znane bulwy z ogniska.

Źródło: TikTok/andrzejpolangotuje

Sanepid wziął pod lupę zakopiańskie oscypki. Mogą zniknąć z Krupówek
Test na fasolkę szparagową bez łyka znają wszyscy. My wiemy, jak najłatwiej je usunąć
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy