Kukurydzę zalewam mlekiem i smażę. To jest o niebo lepsze niż chipsy
Film na sobotni wieczór już wybrany, ale nie masz żadnych przekąsek? Spokojnie, ten przepis przychodzi Ci z pomocą. Jego wykonanie jest niezwykle proste, ale smak Cię zaskoczy.
Idealna przekąska nie istnieje...
Wszyscy uwielbiamy przekąski. Nie ważne, czy słodkie, czy słone. Ważne, że mamy coś do przekąszenia podczas seansu ulubionego filmu. A co gdyby połączyć te smaki?
Nie krzyw się. Brzmi absurdalnie, ale jest to naprawdę niezwykłe połączenie. Działa to na takiej samej zasadzie jak w sosie słodko-kwaśnym. Nie dziw się, że w tym przepisie stworzymy przekąskę ze słonego popcornu, cukru i mleka. Przekonana? To bierzemy się do pracy.
Co będziesz potrzebować?
Oprócz kukurydzy będziesz potrzebowała naprawdę niewiele. Założę się, że masz je wszystkie w swojej kuchni. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Ricette dolci, z którego pochodzi zdjęcie wyróżniające.
Składniki:
- 250 g suchej kukurydzy
- 50 ml oleju
- 50 g cukru
- 30 g masła
- 150 ml mleka
- sól
Jak zrobić tę niezwykłą przekąskę?
Przygotowanie przekąski zacznij od rozgrzania wysokiego garnka . Wsyp kukurydzę na jego dno. Wlej olej i dodaj szczyptę soli. Zamieszaj i przykryj garnek . Podgrzewaj do momentu powstania popcornu.
Gotowy popcorn przesyp do miski. Na rozgrzaną patelnię wsyp cukier. Podgrzewaj do momentu karmelizacji . Mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Dopiero wtedy dodaj masło i rozpuść . Po połączeniu się składników dodaj mleko. Gotuj aż do zgęstnienia .
Gorącą masę z cukru, masła i mleka przelej do miski z popcornem. Dokładnie wymieszaj. Zostaje ci tylko włączyć wybrany film, zawołać domowników i poczęstować ich znakomitą przekąską. Sprawdź, jak zrobić chrupiący chleb w domu oraz przed czym ostrzega sieć sklepów Auchan .