Smakosze.pl Przepisy Kukurydzę zalewam mlekiem i smażę. To jest o niebo lepsze niż chipsy
YouTube/@Ricette dolci

Kukurydzę zalewam mlekiem i smażę. To jest o niebo lepsze niż chipsy

20 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Film na sobotni wieczór już wybrany, ale nie masz żadnych przekąsek? Spokojnie, ten przepis przychodzi Ci z pomocą. Jego wykonanie jest niezwykle proste, ale smak Cię zaskoczy.

Idealna przekąska nie istnieje...

Wszyscy uwielbiamy przekąski. Nie ważne, czy słodkie, czy słone. Ważne, że mamy coś do przekąszenia podczas seansu ulubionego filmu. A co gdyby połączyć te smaki?

Nie krzyw się. Brzmi absurdalnie, ale jest to naprawdę niezwykłe połączenie. Działa to na takiej samej zasadzie jak w sosie słodko-kwaśnym. Nie dziw się, że w tym przepisie stworzymy przekąskę ze słonego popcornu, cukru i mleka. Przekonana? To bierzemy się do pracy.

popcorn.jpg
Canva/@Mo Abrahim
Jeśli zobaczysz to na pączkach, lepiej ich nie kupuj. Ten detal jest kluczowy, mało kto o nim pamięta

Co będziesz potrzebować?

Oprócz kukurydzy będziesz potrzebowała naprawdę niewiele. Założę się, że masz je wszystkie w swojej kuchni. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Ricette dolci, z którego pochodzi zdjęcie wyróżniające.

Składniki:

  • 250 g suchej kukurydzy
  • 50 ml oleju
  • 50 g cukru
  • 30 g masła
  • 150 ml mleka
  • sól

Jak zrobić tę niezwykłą przekąskę?

Przygotowanie przekąski zacznij od rozgrzania wysokiego garnka . Wsyp kukurydzę na jego dno. Wlej olej i dodaj szczyptę soli. Zamieszaj i przykryj garnek . Podgrzewaj do momentu powstania popcornu.

Gotowy popcorn przesyp do miski. Na rozgrzaną patelnię wsyp cukier. Podgrzewaj do momentu karmelizacji . Mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Dopiero wtedy dodaj masło i rozpuść . Po połączeniu się składników dodaj mleko. Gotuj aż do zgęstnienia .

Gorącą masę z cukru, masła i mleka przelej do miski z popcornem. Dokładnie wymieszaj. Zostaje ci tylko włączyć wybrany film, zawołać domowników i poczęstować ich znakomitą przekąską. Sprawdź, jak zrobić chrupiący chleb w domu oraz przed czym ostrzega sieć sklepów Auchan .

karmelizacja.jpg
Canva/@vinivcef
Dawno nie jadłem tak dobrej surówki. To połączenie składników pasuje do każdego obiadu
Odmierzam szklankę płatków owsianych i mieszam z tymi składnikami. W 5 minut mam zdrowe i sycące śniadanie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy