Kultową surówkę z KFC pokochały miliony. Zdradzamy, jak zrobić Coleslawa krok po kroku
Popularna surówka z białej kapusty jest dobrym dodatkiem do wielu dań. Pasuje do tradycyjnego obiadu, dań z grilla, ryb, drobiu a nawet jako dodatek do kanapek. Możesz w łatwy sposób przyrządzić ją w swojej kuchni. Wystarczy kilka kroków aby cieszyć się nią na swoim stole.
Surówka z białej kapusty to sprawdzony a zarazem prosty przepis. Nie zawiera octu, więc jest delikatna w smaku. Samo przygotowanie jest szybkie, warto jednak schłodzić surówkę przed podaniem.
Surówka jak z KFC to tylko kilka prostych składników
-
1/2 główki białej kapusty
-
2 średnie marchewki
-
1/2 główki cebuli
-
3 łyżki majonezu
-
1 łyżka jogurtu
-
2 łyżki soku z cytryny
-
łyżeczka soli
-
1/2 łyżeczki pieprzu
-
łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Prosta surówka z białej kapusty krok po kroku
Z kapusty oddziel zewnętrzne brzydkie liście. Umyj ją, osusz i przekrój na pół. Usuń głąb z kapusty, a pozostałą część poszatkuj drobno za pomocą noża .
Aby kapusta w surówce była miękka, posyp ją łyżeczką soli i pougniataj . Odstaw na 1/2 godziny. Po tym czasie odlej wodę, która wydzieliła się z kapusty .
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach . Następnie obierz, poszatkuj drobno cebulę. Dodaj warzywa do poszatkowanej kapusty.
W mniejszej miseczce połącz składniki na sos. Wymieszaj dokładnie majonez, jogurt, sok z cytryny oraz przyprawy. Jeśli zależy Ci na słodszym smaku surówki, dodaj również cukier puder .
Połącz poszatkowane warzywa z przygotowanym sosem do surówki. Przykryj naczynie z surówką i odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę . Po schłodzeniu podawaj z ulubionym daniem. Wypróbuj również surówkę z kapusty w bardziej orientalnym wydaniu . Na naszej stronie znajdziesz wiele propozycji na warzywny dodatek .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Naleśniki zapiekane z twarogiem i owocami. Pomysł na wyborną kolację
-
Surówka z białej kapusty i pomidorów. Dodatek do obiadu, który zrobisz w 10 minut
-
Wyśmienite schabowe z orientalną nutą. Prosty sposób na kulinarną nudę