Smakosze.pl
Kurczak Generała Tso

pixabay.com

Kurczak Generała Tso, nowy sposób na kurczaka

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Według danych za 2019 r. średnie spożycie mięsa drobiowego w Polsce to 27,5 kg rocznie. Głównie kurczak i indyk często goszczą na naszych stołach w postaci kotletów, duszony w sosie, pieczony, czy smażony. Kurczak generała Tso to wyjątkowy i prosty przepis, który różni się od znanych nam smaków i dlatego naprawdę warto go spróbować.

Skąd pochodzi kurczak Generala Tso?

Wbrew powszechnej opinii danie to, nie jest potrawą kuchni chińskiej. Według informacji, kurczak generała Tso stworzony został przez chińskiego emigranta, który przeprowadził się do Nowego Jorku, z czasem danie stało się popularne w restauracjach chińskich znajdujących się na terenie Ameryki, w Azji jednak wciąż nikt go nie znał. Dopiero chińscy kucharze wracający z podróży po Ameryce, przekazali to danie tamtejszym szefom kuchni i tym sposobem dotarło ono do Chin, chociaż zdaje się, że nie jest tam uznawane za szczególnie popularne.

Co ciekawe, prekursor dania, pod koniec XX w. otworzył w chińskiej prowincji Hunan swoją własną restaurację, jednak serwowane tam potrawy nie zasmakowały Chińczykom. Ponadto w amerykańskiej wersji przepisu, do sosu dodaje się cukier.

Skąd jednak pochodzi sama nazwa? Danie to kojarzone jest z chińskim politykiem Zuzo Zongtang, zwanym inaczej Generałem Tso. Polityk ten pochodził z tego samego regionu co osoba, która wymyśliła danie, stąd nazwa.

Kurczak Generała Tso składniki

300 g udźca z kurczaka bez kości

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 papryczki chilli

½ łyżki startego imbiru

3 ząbki czosnku

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka miodu

1 łyżka octu ryżowego

2 łyżki wody

1 łyżka koncentratu pomidorowego

ryż

szczypiorek

sól, pieprz

Kurczak Generała Tso przygotowanie

  • Dokładnie umyć kurczaka pod letnią wodą, usunąć skórę i odkroić mięso od kości, następnie pokroić je w kostkę. W przypadku zakupienia udźca bez kości i skóry, wystarczy jedynie umyć mięso i pokroić je w kostkę

  • W garnku zagotować wodę na ryż, następnie ugotować ryż według wskazań na opakowaniu. Odmiana ryżu jest dowolna, może to być np. ryż jaśminowy lub basmati

  • Imbir obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki, czosnek obrać i posiekać drobno, papryczki chilli również drobno posiekać

  • Do miseczki dodać imbir, chilli, czosnek, 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę octu ryżowego, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki wody, 1 łyżkę koncentratu i wymieszać

  • Na patelni rozgrzać grubszą warstwę oleju, gdy tłuszcz będzie się rozgrzewać, przyprawić mięso solą i pieprzem i obtoczyć w mące

  • Na rozgrzany tłuszcz położyć kurczaka i smażyć go przez około 8 minut kontrolując stopień wysmażenia, na dość dużej mocy palnika, aż mięso w środku nie będzie surowe, a z wierzchu będzie zarumienione

  • Gdy mięso będzie gotowe, odlać z patelni większość oleju, pozostawiając ok. 1 łyżkę. Wlać w zamian cały sos i przez chwilę zagotować razem z kurczakiem

  • Zawartość patelni przesypać na ryż i ozdobić z wierzchu szczypiorkiem

Jeśli masz ochotę, do dania możesz dodać również nieco oleju sezamowego lub ziaren sezamu, które to nadadzą potrawie dodatkowego, dobrego posmaku. Ponadto, do dania możesz dodać też warzywa. Świetnie sprawdzi się tu gotowany brokuł lub fasolka. Całe danie możesz podać w jednej misce i użyć pałeczek zamiast widelca! Jeśli chcesz nadać daniu nieco słodyczy, możesz dodać do sosu szczyptę brązowego cukru, jest wiele przepisów, które uwzględniają ten składnik, jednak nie jest on konieczny. Ponadto, jeśli nie jesteście fanami ostrych dań, możecie zmniejszyć ilość papryczek chilli do jednej lub zrezygnować z nich całkowicie, chociaż muszę przyznać, że w mojej ocenie nadają one daniu charakteru.

Kurczak Generała Tso, to idealne danie do przygotowania na woku. Jest to rodzaj patelni używany w kuchni chińskiej, który pozwala na smażenie w bardzo wysokich temperaturach, jednocześnie zachowując smak składników. Smażenie na woku polega na użyciu bardzo wysokiej temperatury i stałym poruszaniu składnikami znajdującymi się na jego powierzchni. Istotny jest też dobór odpowiedniego oleju, takiego który nie jest mocno dymiący w wysokich temperaturach.

undefinedundefined

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
jak upiec bezę?

Przepisy

Jak upiec bezę, by była chrupiąca?

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekki chłodnik ogórkowy do zrobienia w kwadrans

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak usmażyć kurczaka, by pozostał wyjątkowo soczysty?

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i prosta sałatka z ziemniaków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >