Smakosze.pl Przepisy Kurczak na chrupko - przepis krok po kroku
canva/MARKELz

Kurczak na chrupko - przepis krok po kroku

10 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kurczak na chrupko, czyli kurczak po tajlandzku w złocistej panierce panko jest doskonałym pomysłem na orientalny i pyszny obiad. Mięso podane z warzywami z woka w aromatycznym, gęstym sosie na bazie sosu sojowego i octu ryżowego przeniesie Cię w kulinarną podróż po Dalekim Wschodzie. Poznaj przepis na kurczaka na chrupko z woka.

Aby danie było jak najbardziej aromatyczne, kurczaka zamarynuj dzień przed przygotowaniem i wstaw do lodówki na całą noc. Mięso otulone imbirem, pieprzem i sosem sojowym na drugi dzień będzie smakować doskonale. D o smażenia niezbędny jest wok lub głęboka patelnia z grubym dnem, ponieważ warzywa przygotowywane są zgodnie z azjatycką metodą smażenia, czyli stir-fry.

Produkty, takie jak panierka panko, ocet ryżowy i sos sojowy bez problemu kupisz w większym markecie lub sklepach z kuchniami świata. Panierka panko jest panierką stosowaną w kuchniach azjatyckich do przygotowywania mięsa, warzyw i owoców morza w tempurze. Panko, w przeciwieństwie do klasycznej bułki tartej, absorbuje znacznie mniej tłuszczu, dlatego też dania są lżejsze i mniej kaloryczne.

Jeśli również jesteś miłośnikiem orientalnej kuchni- tu poznasz przepis na makaron stir-fry z kurczakiem, marchewką i brokułem w aromatycznym sosie.

Przepis na kurczaka na chrupko

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g piersi z kurczaka

  • łyżka imbiru mielonego

  • 3 ząbki czosnku

  • łyżka sosu sojowego

  • 300 g panierki panko

  • 4 jajka

  • pół łyżeczki pieprzu

  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • marchewka

  • papryka

  • cukinia

  • łyżeczka imbiru mielonego

  • 4 łyżki cukru

  • 4 łyżki sosu sojowego

  • 3 łyżki octu

  • 100 ml wody

  • łyżka mąki kukurydzianej

  • ryż basmati lub jaśminowy

Jak przygotować kurczaka na chrupko?

Mięso umyj, oczyść, pokrój na małe kawałki i zamarynuj w imbirze, czosnku przeciśniętym przez praskę, sosie sojowym i pieprzu. Wstaw do lodówki na całą noc.

Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek pokrój w słupki i podsmaż w woku na oleju, dodaj pokrojoną w słupki marchewkę, cukinię, paprykę, dopraw imbirem, pieprzem i smaż na mocnym ogniu przez 4 minuty. Warzywa przełóż na talerz z ręcznikiem papierowym, aby oddały nadmiar tłuszczu.

Przygotuj kurczaka panko: w głębokim talerzu roztrzep jajka, do drugiego talerza wsyp panierkę panko. Kurczaka obtocz kolejno w jajku, panierce, jajku panierce i smaż w dużej ilości rozgrzanego oleju przez 4 minuty, przełóż na talerz z ręcznikiem papierowym.

Przygotuj sos: mąkę rozpuść w 100 ml wody. W woku rozpuść cukier z octem i sosem sojowym, dodaj warzywa i podsmaż przez chwilę, następnie dodaj mąkę i mieszaj do uzyskania gęstego sosu.

Na talerz wyłóż ugotowany ryż, kurczaka i polej warzywami w aromatycznym sosie.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy