Smakosze.pl Przepisy Kurczak w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami
canva/Yana Gayvoronskaya

Kurczak w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami

28 września 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kurczak w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami to szybkie danie, które możesz przygotować zarówno na obiad w tygodniu, jak i spotkanie ze znajomymi. Delikatny, śmietanowy sos doskonale komponuje się z kurczakiem, a suszone pomidory dodają mu charakteru i intensywnego smaku. Sprawdź, jak przygotować kurczaka w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami.

Kurczaka w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami możesz przygotować z ziemniakami i sezonowymi warzywami, np. szparagami lub pieczoną dynią. Duże kawałki mięsa duszone w sosie na bazie śmietany, czosnku i pomidorów z każdym dodatkiem smakują rewelacyjnie.

Suszone pomidory, oprócz mięsa, są kluczowym składnikiem dania. Suszone na słońcu i zalewane oliwą posiadają wyjątkowo słodki i intensywny smak. Suszone pomidory zawdzięczamy Włochom, którzy szukali skutecznego sposobu na przechowywanie pomidorów w okresie zimowym. Suszone pomidory doskonale pasują do dań mięsnych, makaronów, szpinaku, pizzy i wielu innych dań.

Jeśli jesteś ciekawy, jak jeszcze możesz przygotować kurczaka - tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśnimy, jak upiec filety w sosie śmietanowym z pieczarkami i aromatycznym tymiankiem.

Przepis na kurczaka w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka

  • 4 suszone pomidory

  • mała, czerwona cebula

  • ząbek czosnku

  • 200 g słodkiej śmietany 30%

  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego

  • łyżeczka oregano

  • pieprz. sól,

  • oliwa z oliwek

Jak przygotować kurczaka w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami?

Kurczaka umyj, obierz i przekrój tak, aby powstały mniejsze kotleciki, następnie dopraw solą, pieprzem i oregano. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż mięso, posiekaną cebulę i czosnek. Zagotuj bulion warzywny i dokładnie wymieszaj ze śmietaną, następnie wlej na patelnię, dodaj drobno pokrojone suszone pomidory i duś na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a śmietana zredukowana. Możesz dodatkowo zagęścić sos odrobiną mąki wymieszaną z zimną wodą i dodaną do śmietany.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy