Smakosze.pl
Kurczak zapiekany z porami

pixabay.com

Kurczak zapiekany z porami

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Pieczony w całości, w panierce, smażony - kurczaka można przyrządzić na naprawdę wiele sposobów! Kurczak zapiekany z porami to szybkie i łatwe do przyrządzenia danie, którego przygotowanie zajmuje mniej niż godzinę, a większość tego czasu to pieczenie. Jeśli brak Ci nowych pomysłów na obiad, ten przepis z pewnością się sprawdzi.

Czy mięso z kurczaka jest zdrowe?

Kurczak jest mięsem chudym, nie tłustym i bogatym w białko. Świetnie sprawdzi się na lekkiej diecie, ponieważ na 100g mięsa z piersi przypada 21g białka i tylko 1,3 g tłuszczu. To mięso to również świetny wybór dla osób borykających się z wysokim poziomem cholesterolu. Ponadto mięso z kurczaka dostarcza dużo potasu i magnezu. Oczywiście należy pamiętać, że mięso smażone w panierce będzie o wiele bardziej kaloryczne niż mięso pieczone, dlatego dla zdrowia warto częściej decydować się na tę drugą opcję. Od kilku lat wiele mówi się również o jakości kurczaka dostępnego w sklepach. Najlepszym rodzajem jest z pewnością to, pochodzące z upraw ekologicznych, to tzw. kurczak zagrodowy. 

Kurczak zapiekany z porami - przyrządy

Do przygotowania kurczaka zapiekanego z porami potrzebować będziemy tylko deski do krojenia, ostrego noża, patelni oraz naczynia żaroodpornego.

Składniki (na 4 porcje)

4 pojedyncze piersi z kurczaka

1 cebula

2 pory

3 łyżki kwaśnej śmietany 12%

1 łyżka masła

sól

pieprz

słodka papryka

Kurczak zapiekany z porami - sposób przygotowania

  • Nastawić piekarnik na  temperaturę 180 stopni C

  • Piersi z kurczaka umyć pod letnią wodą i dokładnie osuszyć

  • Dokładnie natrzeć mięso solą, pieprzem oraz czerwoną papryką

  • Obrać cebulę i pokroić na małą kostkę

  • Od porów odciąć liście, twardą część dokładnie umyć i pokroić na plastry

  • Dno naczynia żaroodpornego posmarować niedużą ilością masła, następnie ułożyć na nim, w miarę możliwości równomiernie, plastry pora

  • Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, a następnie zarumienić kurczaki z obu stron.

  • Podrumienionego kurczaka ściągnąć z patelni i ułożyć na porach w naczyniu żaroodpornym, a całość zalać śmietaną 12%.

  • Całość wstawić do nagrzanego na 180 stopni C piekarnika i piec przez mniej więcej 40 minut. 

undefined

Kurczak zapiekany z porami z dodatkiem sera

Jeśli jesteś prawdziwym miłośnikiem zapiekanek lub po prostu lubisz ser, koniecznie musisz spróbować kurczaka zapiekanego z porami z dodatkiem mozarelli czy cheddara. Jeśli użyjemy mozarelli wystarczy tylko pokroić ją w plastry i ułożyć na kurczaku z porami, przed zalaniem całości śmietaną. Jeśli zaś korzystamy z żółtego sera, należy zetrzeć go na dużych oczkach tarki. 

Kurczak zapiekany z porami w sosie curry

By jeszcze bardziej urozmaicić przepis, kurczaka możemy podać również w sosie curry. Jego wykonanie jest niezwykle proste, więc warto wziąć tę opcję pod uwagę. Jedyne co należy zrobić, to przed wlaniem śmietany do naczynia żaroodpornego, wymieszać ją z 1-2 łyżeczkami curry. Tę opcję można również połączyć z serem. W ten sposób danie stanie się oryginalne i naprawdę sycące.

Kurczak zapiekany z porami - z czym podawać?

Tak naprawdę, tu ogranicza nas tylko wyobraźnia i smaki, które lubimy. Kurczak z porami będzie pełnym, sycącym daniem w towarzystwie ziemniaków gotowanych lub przygotowanych w formie puree. Jeśli chodzi o surówkę, warto postawić tu na coś świeżego, co dodaje rześkości do dania. Super w tej roli sprawdzi się sałata z sosem vinegret i pomidorkami koktajlowymi. 

Czy można użyć innej części kurczaka?

Powyższy przepis pozwala także na użycie innej części kurczaka, niż piersi. Równie świetnie zapiekanka smakować będzie, gdy użyjemy do niej np. udek z kurczaka, 

undefinedundefined

Marciszyn IgaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

tatar Magdy Gessler

Przepisy

Jak Magda Gessler robi tatara?

Czytaj więcej >
Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Przepisy

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Czytaj więcej >
jajo sadzone

Przepisy

Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

Czytaj więcej >
surówka z kalarepy

Przepisy

Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Czytaj więcej >
śledzie

Przepisy

Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

Czytaj więcej >
Marchewka z groszkiem

Przepisy

Tradycyjna marchewka z groszkiem krok po kroku

Czytaj więcej >