Smakosze.pl Porady Łączę z sodą i nawożę nią ogórki. Dzięki temu rosną jak szalone
Fot. Canva/Volva Borysevich

Łączę z sodą i nawożę nią ogórki. Dzięki temu rosną jak szalone

11 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie kupuj sztucznego nawozu do ogórków. Z kilku podstawowych przypraw przyrządzisz doskonały, naturalny nawóz, dzięki któremu ogórki urosną w zaskakująco szybkim tempie. Sprawdź, jak go przygotować, a już nigdy nie dodasz do nich nic innego.

Ogórki rosną na potęgę

Uprawiasz ogórki? Jednym wzeszły szybciej, a innym rosną w wolniejszym tempie. Istnieje jednak naturalny nawóz, dzięki któremu ogórki będą rosły jak szalone.

Przygotujesz go z przypraw, które masz w swojej kuchni. O szczegółach oraz o sposobie nawożenia dowiesz się więcej z dalszej części artykułu.

kurkuma.jpg
Fot. Canva/Karl Solano
To najlepszy przepis na sos pieczarkowy, jaki znam. Idealnie pasuje do mięs

Nawóz z prostych składników

Nawóz do ogórków przygotujesz z kurkumy i sody oczyszczonej. Do pół litra ciepłej wody wsyp dwie łyżeczki sody oczyszczonej oraz jedną łyżeczkę kurkumy. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na dwie godziny.

Dopiero wtedy nadaje się do użycia. Takie połączenie chroni ogórki przed chorobami grzybowymi, odstrasza szkodniki, a w dodatku poprawia jakość gleby.

Jak stosować nawóz do ogórków?

Przygotowana mieszankę należy rozpuścić w trzech litrach przegotowanej wody. Dopiero wtedy możesz podlewać nawozem krzaki ogórków. Rośliny nawóz regularnie. Najlepiej robić to, co dwa tygodnie.

Pamiętaj także, aby robić to o stałych porach dniach, czyli albo rano, albo wieczorem. Wtedy nawóz będzie miał największe zastosowanie. Sprawdź przepis na niezwykłą zupę oraz poznaj przepis na pyszne ciasto .

ogórek na krzaku.jpg
Fot. Canva/AlexeyKonovalenko
Latem mogę jeść tylko taką zupę. Robię ją z uwielbianego warzywa
Uczestników Kuchennych Rewolucji spotkała tragedia. Gessler apeluje o wsparcie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy