Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To najlepszy przepis na sos pieczarkowy, jaki znam. Idealnie pasuje do mięs
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 11.06.2024 20:09

To najlepszy przepis na sos pieczarkowy, jaki znam. Idealnie pasuje do mięs

mięso w sosie
fot. Canva

Niedrogi i łatwy w przygotowaniu sos pieczarkowy potrafi zmienić najbardziej codzienne danie w wykwintny obiad. Z tym przepisem taki sos wychodzi za każdym razem, a przygotowuje się go błyskawicznie.

Sos pieczarkowy

Pieczarki to nietypowy przysmak. W przeciwieństwie do innych grzybów są nieco… mniej grzybowe. Zjadamy je w dużych ilościach i są łatwo – i tanio – dostępne w sklepach. Dlatego też chętnie eksperymentujemy z nowymi zastosowaniami tego produktu.

Tym razem jednak trzymamy się klasyki. O ile ciężki sos z leśnych grzybów świetny jest na szczególne okazje, o tyle pieczarkowy wariant to lekki, prosty i szybki sos, który można podawać choćby i codziennie.

sos pieczarkowy
fot. Canva
Latem mogę jeść tylko taką zupę. Robię ją z uwielbianego warzywa

Sos śmietanowy z pieczarkami

Taki sos świetnie sprawdza się do wszelkiego rodzaju pieczeni. Doskonale jednak smakuje także w towarzystwie zrazów albo z kluskami czy plackami ziemniaczanymi. Sekretem tego przepisu jest duża ilość pietruszki, która doskonale uzupełnia lekki grzybowy posmak pieczarek.

Składniki

  • ⅓ kg pieczarek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 duży pęczek pietruszki
  • Opcjonalnie: 2 łyżki posiekanego koperku
  • Sól, pieprz, masło

Sos pieczarkowy na śmietanie

Pieczarki myjemy i kroimy – mniejsze w plasterki, większe w półplasterki. Młodych pieczarek nie trzeba obierać, w wypadku starszych i lekko przejrzałych warto dodać ten krok. 

Patelnię stawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy na niej hojną łyżkę masła. Kiedy przestanie się pienić, wrzucamy na nie drobno posiekany lub przeciśnięty czosnek.

Po chwili na patelnię wrzucamy pieczarki. Całość smażymy przez kilka minut, aż wygotują się z nadmiaru soku. Będą z czasem stawać się coraz bardziej rumiane.

Pieczarki solimy, dodajemy jeszcze jedną łyżkę masła, posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie koperek. Dusimy przez kilka minut. Po chwili zaczynamy stopniowo dodawać śmietankę, mieszając po każdej partii. Sos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.

Wypróbuj też przepis na ciasto z truskawkami i spróbuj swoich sił w quizie na znajomość przyborów kuchennych.

gęsty sos pieczarkowy
fot. Canva