Smakosze.pl Produkty Lara Gessler w ten sposób trzyma jajka. Nauka mówi coś innego
Fot. Shutterstock/ARIMAG

Lara Gessler w ten sposób trzyma jajka. Nauka mówi coś innego

22 stycznia 2025
Autor tekstu: Patrycja Grzebyk

Jedni jajka trzymają w chłodnej lodówce, a inni po prostu w kuchennej szafce. Jak prawidłowo je przechowywać? Wiem, w jaki sposób robi to Lara Gessler. Jednak czy restauratorka ma w tym przypadku rację?

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są naprawdę uniwersalnym i zdrowym produktem spożywczym. Doskonale sprawdzają się na śniadanie . Są źródłem wysokiej jakości białka. Z jednego średniej wielkości jajka dostarczamy do organizmów nawet 7 g białka. Jednak to nie wszystko.

Poza białkiem jajka są źródłem zdrowych tłuszczy, które są bardzo ważne w codziennej diecie . Do tego wraz z nimi dostarczamy do organizmu witaminy A, D, E, K oraz witaminy z grupy B. Naprawdę warto je jeść. Jednak jak najlepiej jajka przechowywać? W sklepach w końcu stoją poza lodówką.

jajka
Fot. Canva/StockSnap, pixabay
Polacy wciąż ją kupują, a to najgorsza kawa. Omijaj szerokim łukiem

Tak jajka przechowuje Lara Gessler

W sklepach jajka leżą na półkach z dala od chłodnych lodówek. Inaczej wygląda to w wielu domach. Lara Gessler , córka znanej restauratorki Magdy Gessler , przekonuje, że jajka powinniśmy trzymać w kuchennej szafce , a nie w lodówce.

W programie „Rogalska Show” restauratorka przekonywała widzów, że poza zimną lodówką jest im znacznie lepiej. Jednak czy to prawda? Zgodnie z normami Unii Europejskiej jajka w sklepach spokojnie mogą być trzymane poza lodówką. W marketach nie przebywają długo, ponieważ są produktem, które szybko rotują. Trochę inaczej wygląda to w naszych domach.

Jak przechowywać jajka?

Jajka możemy trzymać w temperaturze pokojowej, jeśli planujemy zjeść je w ciągu najbliższych dni. W innym przypadku znacznie lepiej sprawdzi się lodówka. Najdłużej przetrwają w temperaturze między 4-7°C.

Czy Lara Gessler miała rację? W kuchennej szafce jajka możemy trzymać maksymalnie 2 tygodnie. Natomiast w lodówce zachowają świeżość nawet 4 tygodnie. Wszystko zależy od tego, jak szybko chcemy je zjeść. Zobacz też, jakich ketchupów lepiej nie kupować.

jajka w lodówce
Fot. Canva/wattanaphob kappago's Images
Złap za gąbkę, przetnij nożem i zwiąż gumką. Ten patent to hit
Weź twaróg i jabłka i ułóż na cieście francuskim. To najszybszy deser na Dzień Babci
Obserwuj nas w
autor
Patrycja Grzebyk

Wydawczyni i redaktorka Smakosze.pl. Pasjonatka kulinariów, która kocha odkrywać nowe smaki. Uwielbia eksperymentować w kuchni i inspirować innych. Oddana fanka kuchni włoskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy