Smakosze.pl Przepisy Latem zawsze robię taki sernik na zimno. Nie uwierzysz, co jest głównym składnikiem
Fot. YouTube/Kuchnia Pyszności

Latem zawsze robię taki sernik na zimno. Nie uwierzysz, co jest głównym składnikiem

14 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zainspiruj się i na letni deser przygotuj sernik na zimno. Z tym przepisem zrobisz to doskonałe ciasto nie tylko łatwo, ale i szybko. A to dzięki temu, że słodki przysmak nie wymaga pieczenia. Zrób go nawet dzisiaj, a rodzina nie będzie mogła wyjść z podziwu, że tak smaczne i orzeźwiające ciasto przygotowałaś w tak banany sposób.

Sernik na zimno inny niż zazwyczaj

Sernik to jedno z ulubionych ciast wszystkich Polaków. Pojawia się na każdą możliwą okazję i na wszystkie święta. Od lat nasze gusta smakowe podbija inna wersja tego klasycznego ciasta. Chodzi o sernik na zimno, który przez to, że jest o wiele bardziej wilgotny niż ten w tradycyjnym wydaniu, przynosi niezbędne latem orzeźwienie.

W dodatku ten z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu wyróżnia coś jeszcze. Przygotujesz go ze składnika, o którym nigdy byś nie pomyślała, że można zrobić sernik. Dowiesz się o nim więcej za chwilę.

herbatniki.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia Pyszności
Żadna cebulka. Pomidory pod tą zieloną pierzynką są 100 razy lepsze
Ta obiadowa sałatka na zimę od Strzelczyka jest hitem w moim domu. Robię więcej niż jedną partię

Niezbędny jest ten składnik

Klasyczny sernik przygotowuje się twarogu. Niektórzy zastępują go jogurtami. Tym razem oba składniki okażą się zbędne, ponieważ sernik na zimno przygotujemy z serków homogenizowanych. Dzięki temu deser będzie lekki i orzeźwiający. Oprócz nich potrzebne będą także inne składniki. Umieszczono je na liście, która znajduje się poniżej. Przygotuj wszystkie produkty, a później zrobimy z nich pyszny deser. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Kuchnia Pyszności , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 600 g serka homogenizowanego
  • 350 g świeżyć truskawek
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 150 g herbatników
  • 1,3 l wody

Przepis na sernik na zimno z serków homogenizowanych

Do garnka wlej pół litra wody i zagotuj ją. Następnie wsyp dwie galaretki pomarańczowe, dokładnie je wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Prostokątną foremkę do pieczenia wyłóż folią. Ułóż na niej obok siebie herbatniki, tworząc w ten sposób spód ciasta.

Truskawki umyj, przekrój na pół i rozłóż je na herbatnikach. W garnku zagotuj 800 mililitrów wody. Następnie rozpuść w niej dwie galaretki truskawkowe. Do przygotowanej wcześniej galaretki pomarańczowej dodaj serek homogenizowany. Połącz oba składniki i odstaw masę do delikatnego stężenia. Następnie zalej nią truskawki. Ciasto odstaw do lodówki, aby stężało.

Kiedy to nastąpi, na wierzch ciasta wylej galaretkę truskawkową. Równomiernie ją rozprowadź, a całość odstaw do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie krój ciasto na kawałki i częstuj domowników. Sprawdź także przepis na pierogi oraz zobacz, co możesz przygotować z cukinii .

galaretka.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia Pyszności
Ten sok to najlepszy wybór na upał. Jedni go uwielbiają, inni wzdrygają się na samą myśl
Dodaję jajka do kalafiora i odpalam blender. Rodzina zajada to danie aż się uszy trzęsą
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy