Latem zawsze robię taki sernik na zimno. Nie uwierzysz, co jest głównym składnikiem
Zainspiruj się i na letni deser przygotuj sernik na zimno. Z tym przepisem zrobisz to doskonałe ciasto nie tylko łatwo, ale i szybko. A to dzięki temu, że słodki przysmak nie wymaga pieczenia. Zrób go nawet dzisiaj, a rodzina nie będzie mogła wyjść z podziwu, że tak smaczne i orzeźwiające ciasto przygotowałaś w tak banany sposób.
Sernik na zimno inny niż zazwyczaj
Sernik to jedno z ulubionych ciast wszystkich Polaków. Pojawia się na każdą możliwą okazję i na wszystkie święta. Od lat nasze gusta smakowe podbija inna wersja tego klasycznego ciasta. Chodzi o sernik na zimno, który przez to, że jest o wiele bardziej wilgotny niż ten w tradycyjnym wydaniu, przynosi niezbędne latem orzeźwienie.
W dodatku ten z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu wyróżnia coś jeszcze. Przygotujesz go ze składnika, o którym nigdy byś nie pomyślała, że można zrobić sernik. Dowiesz się o nim więcej za chwilę.
Niezbędny jest ten składnik
Klasyczny sernik przygotowuje się twarogu. Niektórzy zastępują go jogurtami. Tym razem oba składniki okażą się zbędne, ponieważ sernik na zimno przygotujemy z serków homogenizowanych. Dzięki temu deser będzie lekki i orzeźwiający. Oprócz nich potrzebne będą także inne składniki. Umieszczono je na liście, która znajduje się poniżej. Przygotuj wszystkie produkty, a później zrobimy z nich pyszny deser. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Kuchnia Pyszności , który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 600 g serka homogenizowanego
- 350 g świeżyć truskawek
- 2 opakowania galaretki pomarańczowej
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 150 g herbatników
- 1,3 l wody
Przepis na sernik na zimno z serków homogenizowanych
Do garnka wlej pół litra wody i zagotuj ją. Następnie wsyp dwie galaretki pomarańczowe, dokładnie je wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Prostokątną foremkę do pieczenia wyłóż folią. Ułóż na niej obok siebie herbatniki, tworząc w ten sposób spód ciasta.
Truskawki umyj, przekrój na pół i rozłóż je na herbatnikach. W garnku zagotuj 800 mililitrów wody. Następnie rozpuść w niej dwie galaretki truskawkowe. Do przygotowanej wcześniej galaretki pomarańczowej dodaj serek homogenizowany. Połącz oba składniki i odstaw masę do delikatnego stężenia. Następnie zalej nią truskawki. Ciasto odstaw do lodówki, aby stężało.
Kiedy to nastąpi, na wierzch ciasta wylej galaretkę truskawkową. Równomiernie ją rozprowadź, a całość odstaw do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie krój ciasto na kawałki i częstuj domowników. Sprawdź także przepis na pierogi oraz zobacz, co możesz przygotować z cukinii .