Łatwy przepis na pudding z chleba po świętach. Idealny na kolację
Masz w chlebaku dużo czerstwego pieczywa? Podajemy łatwy przepis na pudding z chleba po świętach. Będzie idealny na kolację, a zrobisz go łatwo i szybko. Do jego przygotowania wykorzystaj również kawałki wędliny, a także jajka i cebulę. Zapowiada się niezwykła uczta.
Jeśli zdarzyło ci się kupić na święta za dużo pieczywa, nie ma zmartwienia. Bułki możesz wysuszyć i zetrzeć na bułkę tartą. Z chleba możesz zrobić zapiekane kanapki albo ciekawszą wersję zapiekanki, czyli pudding.
Do przygotowania puddingu możesz też wykorzystać plasterki wędliny, która pozostała ci po świętach. Nie trzymaj jej już dłużej, bo zepsuje się i będzie niejadalna. Zawczasu przerób ją na nową, smaczną potrawę.
Łatwy przepis na pudding z chleba po świętach
Składniki:
-
4-5 kromek chleba
-
4 plastry szynki lub polędwicy sopockiej
-
4 plastry żółtego sera
-
2 cebule
-
1 łyżka oleju
-
2 jajka
-
ok. 100 ml mleka
-
bazylia
-
oregano
-
czosnek granulowany
-
suszona cebula
-
sól, pieprz
-
1 łyżeczka masła
Przygotowanie puddingu
Kromki chleba pokrój w kostkę. Plastry wędliny i sera pokrój w paski. Cebule obierz, pokrój w piórka, przesmaż na oleju, smaż, aż się zeszklą.
Jajka rozkłóć z mlekiem przy pomocy widelca. Do masy dodaj też trochę bazylii, oregano, czosnku, suszonej cebuli oraz soli i pieprzu.
Kokilki na pudding wysmaruj od środka masłem. Do każdej wsyp trochę pokrojonego chleba, sera i szynki. Zalej masą jajeczną, lekko dociśnij, odstaw na 10 minut.
Kokilki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz ok. 25 minut, aż wierzch puddingu ładnie się zrumieni.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na zupę chrzanową na chlebie żytnim , a także recepturę na chleb w jajku .
Źródło zdjęcia: canva/Vrinda Mahesh, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Soczysty pasztet z indyczej wątróbki. Zachwyca intensywnym smakiem
-
Jak wykorzystać resztki wielkanocnej pieczeni? Znamy obłędny patent
-
Sycące placki ziemniaczane z dodatkiem drożdży. Najlepszy, sprawdzony przepis
Źródło: zpierwszegotloczenia