Smakosze.pl Przepisy Łatwy przepis na pudding z chleba po świętach. Idealny na kolację
canva/gashgeron, Getty Images

Łatwy przepis na pudding z chleba po świętach. Idealny na kolację

19 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Masz w chlebaku dużo czerstwego pieczywa? Podajemy łatwy przepis na pudding z chleba po świętach. Będzie idealny na kolację, a zrobisz go łatwo i szybko. Do jego przygotowania wykorzystaj również kawałki wędliny, a także jajka i cebulę. Zapowiada się niezwykła uczta.

Jeśli zdarzyło ci się kupić na święta za dużo pieczywa, nie ma zmartwienia. Bułki możesz wysuszyć i zetrzeć na bułkę tartą. Z chleba możesz zrobić zapiekane kanapki albo ciekawszą wersję zapiekanki, czyli pudding.

Do przygotowania puddingu możesz też wykorzystać plasterki wędliny, która pozostała ci po świętach. Nie trzymaj jej już dłużej, bo zepsuje się i będzie niejadalna. Zawczasu przerób ją na nową, smaczną potrawę.

Łatwy przepis na pudding z chleba po świętach

Składniki:

  • 4-5 kromek chleba

  • 4 plastry szynki lub polędwicy sopockiej

  • 4 plastry żółtego sera

  • 2 cebule

  • 1 łyżka oleju

  • 2 jajka

  • ok. 100 ml mleka

  • bazylia

  • oregano

  • czosnek granulowany

  • suszona cebula

  • sól, pieprz

  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie puddingu

Kromki chleba pokrój w kostkę. Plastry wędliny i sera pokrój w paski. Cebule obierz, pokrój w piórka, przesmaż na oleju, smaż, aż się zeszklą.

Jajka rozkłóć z mlekiem przy pomocy widelca. Do masy dodaj też trochę bazylii, oregano, czosnku, suszonej cebuli oraz soli i pieprzu.

Kokilki na pudding wysmaruj od środka masłem. Do każdej wsyp trochę pokrojonego chleba, sera i szynki. Zalej masą jajeczną, lekko dociśnij, odstaw na 10 minut.

Kokilki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz ok. 25 minut, aż wierzch puddingu ładnie się zrumieni.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na zupę chrzanową na chlebie żytnim , a także recepturę na chleb w jajku .

Słodka wersja puddingu

Źródło zdjęcia: canva/Vrinda Mahesh, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zpierwszegotloczenia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy