Jak wykorzystać resztki wielkanocnej pieczeni? Znamy obłędny patent
W lodówce zostało nieco świątecznej pieczeni? Podpowiemy wam, jak wykorzystać resztki wielkanocnej pieczeni. Znamy obłędny patent na przysmak, którym zachwyci się cała rodzina. Poznajcie prosty przepis na wyborne krokiety z mięsnym farszem.
Święta, święta i po świętach, a w naszych lodówkach zostało sporo niezjedzonych potraw. Tak to już zwykle bywa, bo mało kto potrafi idealnie przewidzieć ile i czego pójdzie w święta. Dziś jest najlepszy dzień, by zagospodarować te przysmaki.
Część z wielkanocnych potraw możecie zamrozić i odgrzać, gdy nie będziecie mieć czasu na gotowanie. Niektóre z nich warto jednak przerobić na nowe, smaczne potrawy. Jedną z nich są krokiety, do których farsz można przygotować z powielkanocnej pieczeni.
Jak wykorzystać resztki wielkanocnej pieczeni?
Składniki:
na naleśniki:
1 szklanka mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
szczypta soli
olej
na farsz:
ok. 50 dag pieczeni mięsnej albo mięsa smażonego lub gotowanego
2 ząbki czosnku
2 łyżki gęstej śmietany
gałka muszkatołowa
majeranek
sól, pieprz
na panierkę:
1 jajko
2 łyżki mleka
tarta bułka
Przygotowanie krokietów
Z podanych składników wymieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 10 minut. Po tym czasie sprawdź, czy nie jest za gęste. W razie potrzeby rozcieńcz je odrobiną wody.
Patelnię rozgrzej, posmaruj olejem, smaż na niej cienkie naleśniki. Zdejmuj je z patelni i układaj na talerzu w stosik, by nie wyschły.
Mięso przepuść przez maszynkę. Dodaj do niego obrany i przepuszczony przez praskę czosnek. Farsz wymieszaj ze śmietaną, dopraw do smaku majerankiem, gałką, solą i pieprzem.
Farszem smaruj naleśniki, formuj z nich krokiety. Każdy obtocz w jajku rozkłóconym z mlekiem, a potem w tartej bułce. Smaż na patelni z olejem, aż będą rumiane.
Wskazówka:
Formując krokiety, najpierw do środka zawiń dwa naprzeciwległe boki naleśnika, a potem zroluj go, by powstał krokiet.
Poznaj też przepis na jajeczne krokiety bez zawijania, a także na krokiety ziemniaczane.
Źródło zdjęcia: canva/VezzaniPhotography
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie i pulchne? Mamy garść praktycznych porad
Kultowy galaretkowiec na mleku. Najszybsze i najlepsze ciasto bez pieczenia
Sycące placki ziemniaczane z dodatkiem drożdży. Najlepszy, sprawdzony przepis
Źródło: blogzapetytem