Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak wykorzystać resztki wielkanocnej pieczeni? Znamy obłędny patent
Renata Materlińska
Renata Materlińska 19.04.2022 16:36

Jak wykorzystać resztki wielkanocnej pieczeni? Znamy obłędny patent

krokiety
canva/MamaMiaPL

W lodówce zostało nieco świątecznej pieczeni? Podpowiemy wam, jak wykorzystać resztki wielkanocnej pieczeni. Znamy obłędny patent na przysmak, którym zachwyci się cała rodzina. Poznajcie prosty przepis na wyborne krokiety z mięsnym farszem.

Święta, święta i po świętach, a w naszych lodówkach zostało sporo niezjedzonych potraw. Tak to już zwykle bywa, bo mało kto potrafi idealnie przewidzieć ile i czego pójdzie w święta. Dziś jest najlepszy dzień, by zagospodarować te przysmaki.

Część z wielkanocnych potraw możecie zamrozić i odgrzać, gdy nie będziecie mieć czasu na gotowanie. Niektóre z nich warto jednak przerobić na nowe, smaczne potrawy. Jedną z nich są krokiety, do których farsz można przygotować z powielkanocnej pieczeni.

Jak wykorzystać resztki wielkanocnej pieczeni?

Składniki:

na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • szczypta soli

  • olej

na farsz:

  • ok. 50 dag pieczeni mięsnej albo mięsa smażonego lub gotowanego

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki gęstej śmietany

  • gałka muszkatołowa

  • majeranek

  • sól, pieprz

na panierkę:

  • 1 jajko

  • 2 łyżki mleka

  • tarta bułka

Przygotowanie krokietów

Z podanych składników wymieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 10 minut. Po tym czasie sprawdź, czy nie jest za gęste. W razie potrzeby rozcieńcz je odrobiną wody.

Patelnię rozgrzej, posmaruj olejem, smaż na niej cienkie naleśniki. Zdejmuj je z patelni i układaj na talerzu w stosik, by nie wyschły.

Mięso przepuść przez maszynkę. Dodaj do niego obrany i przepuszczony przez praskę czosnek. Farsz wymieszaj ze śmietaną, dopraw do smaku majerankiem, gałką, solą i pieprzem.

Farszem smaruj naleśniki, formuj z nich krokiety. Każdy obtocz w jajku rozkłóconym z mlekiem, a potem w tartej bułce. Smaż na patelni z olejem, aż będą rumiane.

Wskazówka:

Formując krokiety, najpierw do środka zawiń dwa naprzeciwległe boki naleśnika, a potem zroluj go, by powstał krokiet.

Poznaj też przepis na jajeczne krokiety bez zawijania, a także na krokiety ziemniaczane.

mielone mięso
mielone mięso

Źródło zdjęcia: canva/VezzaniPhotography

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: blogzapetytem

Zapraszamy na nasz Instagram