Smakosze.pl Przepisy Lekki, puszysty makowiec według najlepszego przepisu Magdy Gessler
canva/S847, Getty Images; Pawel Wodzynski/East News

Lekki, puszysty makowiec według najlepszego przepisu Magdy Gessler

24 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Makowiec jest jednym z podstawowych ciast na świątecznym stole i bez niego kolacja wigilijna może się nie udać. Magda Gessler ma własny przepis na puszystego makowca - przepis wzorowany jest na recepturze babci Gessler, która miała robić to ciasto najlepiej pod słońcem. Choć restauratorka nie zdołała upiec jeszcze tak pysznego ciasto, jest już blisko.

Makowiec podaje się głównie w dwóch wersjach. Jedną z nich jest strucla z zawiniętym wewnątrz farszem, a druga to placek z ogromną ilością wilgotnego nadzienia. Poniższa receptura Magdy Gessler pozwala na upieczenie przepysznie delikatnej i puszystej strucli.

Gessler tłumaczy w swoim filmie na kanale Magda Gessler, gdzie zaprezentowany został przepis, że tego typu wypieki udają się zawsze, jeśli będą przygotowane z miłością. Makowiec może z pozoru wydawać się ciastem skomplikowanym, wystarczy jednak kierować się poniższymi krokami, a wypiek z pewnością wyjdzie idealny.

Przepis na makowiec Magdy Gessler

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • szklanka mleka

  • szklanka cukru

  • 50 g drożdży świeżych

  • 8 żółtek

  • 2 całe jajka

  • kostka masła

  • 50 g smalcu

  • 760 g mąki

  • sól

Masa makowa:

  • 250 g niebieskiego maku

  • szklanka mleka

  • szklanka miodu

  • 2 jajka

  • 5 łyżek cukru

  • 110 g skórki z cytryny

  • 100 g rodzynek

  • 110 g orzechów włoskich

  • 35 g masła

Polewa:

  • sok z 1 cytryny

  • cukier puder

  • bakalie

Zacznij od zaczynu. 50 g cukru wsyp do drożdży i wymieszaj je. Przelej drożdże do podgrzanego mleka, wsyp łyżkę mąki, zamieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Z żółtek, jajek i reszty cukru utrzyj kogel mogel. W misce połącz zaczyn z mąką, koglem moglem, rozpuszczonym tłuszczem i solą. Wymieszaj i utrzyj ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.

Mak zalej gorącym mlekiem i odstaw na 20 minut. Z cukru i żółtek utrzyj kogel mogel, a z białek sztywną pianę. Ostudzony mak zmiel w maszynce do mięsa z nakładką do maku przynajmniej dwa razy. Na maśle podsmaż skórkę z cytryny, dodaj zmielony mak, miód, orzechy, rodzynki i kogel mogel. Wymieszaj i na koniec połącz z pianą z białek.

Ciasto rozwałkuj na stolnicy i posmaruj je masą makową. Zawiń w roladę i jej wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkeim ze śmietaną. Piecz makowiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut. Po wystudzeniu posmaruj wierzch ciasta polewą z soku z cytryny, cukru i bakalii. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić klasyczną chałkę. Ten tekst wyjawia przepis na pyszne ciasto bez pieczenia z serkiem mascarpone.

<iframe width="1280" height="720" src="https://www.youtube.com/embed/tGdigpumD04" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Film na kanale Magda Gessler na YouTube Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy