Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsze i najszybsze ciasto bez pieczenia z dodatkiem mascarpone
Adam Moskal
Adam Moskal 22.11.2021 01:00

Najlepsze i najszybsze ciasto bez pieczenia z dodatkiem mascarpone

Projekt bez tytułu (9)
Screen filmu na kanale e-PrzepisyKulinarne na YouTube

Ciasto bez pieczenia to doskonała alternatywa dla klasycznych ciast, które często wymagają sporej ilości czasu na przygotowania. Ciasto księżniczka jest wykonane z serka mascarpone na herbatnikach, który przełożony jest dżem porzeczkowym. Korzystając z poniższego przepisu, cała praca może zostać wykonana nawet w mniej niż 20 minut.

Ciasto księżniczka jest delikatne jak chmurka i wręcz rozpływa się w ustach - wszystko dzięki użyciu serka mascarpone, który wymieszany z bitą śmietaną ma bardzo delikatną konsystencję. Tak dobre łakocie nie są nawet dostępne w największych sieciach sklepów.

Najlepiej ciasto smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce, gdzie masa może odpowiednio stężeć. Jeśli jednak nie można wytrzymać i ochota choćby na jeden kawałek jest zbyt duża, można się skusić. Warto jednak pamiętać, że po schłodzeniu faktura deseru będzie o wiele lepsza.

Przepis na ciasto bez pieczenia księżniczka

Składniki:

  • 0,7 kg serka mascarpone

  • 900 ml śmietany 36%

  • 60 g cukru pudru

  • 200 g dżemu porzeczkowego

  • 2 łyżki kakao

  • 230 g herbatników

  • 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady

Zacznij od ubicia śmietany na sztywną pianę. Najlepiej sprawdza się w tym celu mikser, jednak ręcznie również można spróbować. Pod koniec ubijania należy wsypać cukier puder, a także łyżka po łyżce serek mascarpone.

Masę serową podziel na dwie części. Do jednej z nich wsyp całe kakao i wymieszaj ją szpatułką lub drewnianą łyżką. Na dnie blachy do pieczenia, wyłożoną pergaminem, ułóż 1/4 herbatników, a na nich połóż masę kakaową.

Na serku połóż 1/4 herbatników, posmaruj je dżemem porzeczkowym, a ten zakryj 1/4 herbatników. Rozsmaruj połowę śmietany z serkiem mascarpone, dodaj resztę herbatników i wykończ ciasto resztką kremu. Wierzch posyp startą czekoladą. Wstaw ciasto na 5 godzin do lodówki. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić klasyczną chałkę Ten tekst wyjawia przepis na puszyste ciasto czekoladowe bez pieczenia.

Ciasto księżniczka

Źródło zdjęcia: canva/golfcphoto, Getty Image

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: e-przepisykulinarne.pl Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ciasto