Smakosze.pl Przepisy Lewandowska robi najzdrowszy budyń pod słońcem. Wcale nie używa mąki
Canva, Facebook/ Anna Lewandowska

Lewandowska robi najzdrowszy budyń pod słońcem. Wcale nie używa mąki

25 maja 2023

Masz ochotę na coś słodkiego? Może zjadłbyś budyń? To deser, który lubią nie tylko dzieci, ale też dorośli. Jednak gotowe budynie z marketów nie są zbyt zdrowe. Dlatego polecamy doskonały budyń autorstwa Anny Lewandowskiej. Nie ma w nim ani grama mąki, a smakuje wybornie.

Budyń- słodkie co nieco dla każdego

Budyń może być doskonałą propozycją nie tylko na deser, ale też słodkim daniem nawet na śniadanie. Sprawdzi się też jako pyszny podwieczorek. Kojarzy się z beztroskim czasem dzieciństwa . Jednak nie jest przeznaczony tylko dla najmłodszych. Wielu dorosłych też przepada za budyniem.

Jednak budyń z supermarketu nie jest najlepszą propozycją. Zawiera substancje konserwujące, skrobię ziemniaczaną, cukier i substancje smakowo-zapachowe. Do tego emulgatory, stabilizatory smaku, barwniki i zagęstniki. Taki skład nie wyjdzie nam na zdrowie. Jeśli mamy ochotę na zdrowy budyń, wybierzmy ten, który poleca Anna Lewandowska. Nie zawiera w ogóle mąki. Jego bazą jest kasza jaglana.

Te kopytka są pożywniejsze niż klasyczne. To zasługa 1 zdrowego dodatku

Jak przygotować budyń waniliowy Anny Lewandowskiej?

Składniki:

  • kasza jaglana
  • mleko roślinne
  • wanilia
  • sok jabłkowy
  • jabłko
  • miód
  • rodzynki

Kaszę ugotuj na mleku roślinnym. Dodaj sok jabłkowy, miód i masło orzechowe. Pora na dodanie wanilii i zblendowanie wszystkiego.

Na tak przygotowany budyń kładziemy pokrojone w słupki jabłko. Dekorujemy rodzynkami. Budyń możemy podawać o każdej porze dnia. Jest pyszny, zdrowy i sycący.

Kasza jaglana jest niezwykle zdrowa

Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz. Pozyskiwana jest z prosa, które dostarcza nam wielu dobroczynnych składników. Kasza jaglana bywa nazywana bombą odżywczo-witaminową. Bogata jest białko, błonnik, witaminy z grupy B. Do tego zawiera fosfor, magnez i mangan.

Magnez dobrze wpływa na pracę serca, zmniejsza nasilenie ataków astmy, migreny, obniża ciśnienie krwi i wzmacnia mięśnie . Kaszę jaglaną powinny jeść osoby, które borykają się z wysokim ciśnieniem i cholesterolem. Ta kasza wpływa na poczucie sytości, reguluje przemianą materii i pomaga schudnąć. Warto włączyć ją do codziennej diety i przyrządzić z niej pyszny budyń.

Pisaliśmy o przepisie na ciasto z użyciem budyniu. Podawaliśmy też przepis na zdrowy budyń.

budyń

Źródło: hpba.pl

U innych widzi wiele do poprawy. Czy słynna restauracja Magdy Gessler wymaga Kuchennych Rewolucji?
Te kopytka są pożywniejsze niż klasyczne. To zasługa 1 zdrowego dodatku
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy