Lżejsze od klasycznych pieczone pączki. Mniej kalorii bez utraty smaku
Pączki nie należą do lekkich deserów. Przygotowanie ich w piekarniku może jednak sprawić, że nie będą aż tak obciążające. Zrobienie ich też jest nieco prostsze niż w przypadku wyrobów smażonych. Zdecydowanie warto się skusić — zjemy z przyjemnością, a bliscy będą zachwyceni słodką przekąską. Spróbujecie?
Po pączki najchętniej sięgamy w Tłusty Czwartek. Obok faworków , są jednym z bardziej popularnych słodyczy tego dnia. Jeśli jednak macie na nie chęć poza „sezonem”, a na myśl o smażeniu rarytasu chcecie zrezygnować, koniecznie sprawdźcie nasza nową recepturę. Lekki i pyszny deser jest na wyciągnięcie ręki.
Przepis na smakowite pączki z pieca
Składniki:
-
1 szklanka ciepłego mleka
-
500 g mąki pszennej typu 550
-
100 g masła
-
50 g świeżych drożdży
-
100 g cukru
-
4 żółtka
Dodatki:
-
ulubiony dżem do nadziewania
-
cukier puder lub lukier do dekoracji
-
skórka pomarańczowa do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Masło topimy na niewielkiej patelni. Odstawiamy do przestudzenia. W rondelku delikatnie podgrzewamy mleko. Wsypujemy do niego łyżeczkę cukru. Dodajemy również pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki. Mieszamy do czasu, aż zaczyn nie będzie miał grudek.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 do 20 minut. W garnku zagotowujemy wodę. W misce umieszczamy żółtka wraz z pozostałą częścią cukru i przenosimy ja nad podgrzany płyn. Całość miksujemy przez 10 minut.
Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski i łączymy z wyrośniętym rozczynem oraz masą z żółtek. Dłońmi ostrożnie wyrabiamy ciasto. Partiami wlewamy masło. Gdy zakończymy przyrządzanie masy na pączki, przykrywamy ją i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.
Ciasto rozwałkowujemy na obsypanym dodatkową mąką blacie. Wycinamy z niego krążki o średnicy 8 cm, a na każdym z nich umieszczamy łyżeczkę dżemu. Zaklejamy brzegi i formujemy kulki.
Pączki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pozostawiamy na pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczemy rarytas przez 15 minut. Po ostudzeniu lukrujemy lub obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/wideonet
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty patent na pyszne domowe kabanosy. Lepsze niż ze sklepu
-
Którą stroną tłuczka najlepiej rozbijać mięso? Wyjaśniamy czym się różnią
-
Prosty sposób na jajka na miękko. Już zawsze ugotujesz je idealnie
Źródło: kuchnia.wp