Ma więcej witaminy C, niż cytryna, do tego zachwyca smakiem. Właśnie zaczyna się sezon na te niedoceniane owoce
Jakie owoce są bogate w witaminę C? Odpowiedzią, która od razu przychodzi nam na myśl jest cytryna. Tymczasem w Polsce występują owoce, które mają znacznie więcej tego cennego związku, niż cytrusy. Być może krzak tej rośliny rośnie gdzieś niedaleko twojego domu.
Witaminy, czyli nadchodzi jesień
Schyłek lata to dobry moment, by wspomóc się witaminami i zadbać o swoje zdrowie. Zależy na przecież, żeby u progu jesieni uchronić się przed chorobami. Witamina C jest szczególnie poszukiwana, bo chroni przed wolnymi rodnikami i zmniejsza uszkodzenia komórek, które powstały w wyniku chorób.
Czy cytryna wystarczy, by wspomóc swoją odporność? Więcej witaminy C niż cytryna mają owoce dzikiej róży. Występują w Polsce i są też źródłem witamin: A, E, K oraz witamin z grupy B. Owoce dzikiej róży mają właściwości przeciwzapalne, moczopędne i przeciwreumatyczne.
Co roku z początkiem września nastawiam te ogórki. Już podczas ich robienia nie mogę się powstrzymać od podjadaniaOwoce dzikiej róży, czyli porcja zdrowia
Dzięki bardzo dużej zawartości witaminy C owoce dzikiej róży podnoszą naszą odporność i wzmacniają procesy obronne organizmu. Polecane są osobom przemęczonym, zestresowanym, podczas przeziębień i rekonwalescencji. Warto, żeby z owoców dzikiej róży korzystały też kobiety w ciąży.
Stosowanie owoców dzikiej róży poprawia też ruchomość stawów i ma właściwości antynowotworowe. To naturalny antybiotyk, który ma silne właściwości przeciwbakteryjne. Z owoców dzikiej róży powinny też korzystać osoby chore na cukrzycę, z nadciśnieniem, chorobami układu krwionośnego i otyłością. Owoce dzikiej róży poprawiają wygląd cery, rozjaśniają ją, wygładzają i mają wpływ na wytwarzanie kolagenu.
Owoce dzikiej róży najlepiej zbierać pod koniec września, bo wtedy mają najwięcej witaminy C. Są wówczas idealne do suszenia. Możesz zrobić z nich też przetwory i nalewki. Wtedy najlepiej owoce dzikiej róży zbierać w październiku.
Owoce dzikiej róży, czyli co z nich zrobić?
Warto podkreślić, że powinniśmy zebrać owoce dzikiej róży przed przymrozkami. Wtedy nie stracą cennych wartości odżywczych i prozdrowotnych. Możemy z tych owoców przygotować napary, kompoty i konfitury. Będą nie tylko pyszne, ale przede wszystkim wyjątkowo zdrowe.
Owoce dzikiej róży mają szerokie zastosowanie kulinarne. Wśród licznych propozycji na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Z cennej rośliny warto przygotować zapas przetworów na całą zimę. Co może znaleźć się na półkach w naszych spiżarniach?
Oczywistym wyborem będą oczywiście wszelkie konfitury i dżemy. Z owoców dzikiej róży przygotujesz także smaczny i zdrowy kompot. Roślinę można też suszyć, by w sezonie przeziębieniowym przygotowywać z niej wzmacniające napary. Warto zacząć gromadzić te dobra już teraz, gdy zaczyna się sezon na owoce dzikiej róży.Pisaliśmy o tym, jak zrobić dżem z dzikiej róży. Podawaliśmy też przepis na napar z tych owoców.
Źródło: izielnik.pl, sprawdzone.pl, aptekapomocna24.pl