Magdalena robi najlepsze racuchy. Nie uwierzysz co dodaje zamiast jabłek, 1 rada jest kluczowa
Racuchy z pieczarkami stanowią pyszną wytrawną wersję placków, wprost idealną na obiad czy wczesną kolację. Odpowiednie smażenie, podczas którego wyrób tylko raz obracamy, sprawia, że przysmak staje się puszysty i delikatny, a przy tym zachowuje piękny złocisty kolor. Musicie spróbować.
Cudowne racuchy z pieczarkami
Wytrawne placki polubi wielu smakoszy. Cudowne racuchy z pieczarkami skuszą nie tylko wspaniałym aromatem grzybów. Dzięki cierpliwemu smażeniu — bez zbędnego obracania — Magdalena uzyskuje leciutkie i puchate danie z patelni. Zerknijcie tylko, jak wspaniale się prezentuje się na zdjęciu pochodzącym z filmu na kanale Magdalenkowe Frykasy — aż chce się jeść.
Przepis na znakomite racuchy z pieczarkami
Składniki:
2 duże jaja
około 60 g mąki pszennej
350 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Do podania:
posiekana natka pietruszki
gęsta śmietana
ketchup
Jak zrobić pyszne racuchy z pieczarkami? Kluczowe jest odpowiednie smażenie
Zaczynamy od oczyszczenia grzybów i pokrojenia ich w cienkie plasterki. W większym naczyniu łączymy jajka i mleko. Najlepiej zrobić to mikserem lub rózgą. Gdy uzyskamy gładką masę, wsypujemy mąkę i starannie ją rozprowadzamy, aby nie w masie nie było grudek.
Dodajemy jeszcze proszek do pieczenia, trochę pieprzu i odrobinę soli. Uzyskane ciasto powinno być dość gęste, lecz wciąż dość swobodnie spływające z łyżki. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie przy pomocy łyżki formujemy racuchy z pieczarkami, zaczynając od wyłożenia odrobiny masy.
Na niej umieszczamy kilka plasterków grzybów i zalewamy je ciastem. S mażymy na średnim ogniu przez kilka minut i tylko raz obracamy. Gdy przysmak z obu stron będzie rumiany, odsączamy go z nadmiaru tłuszczu. Racuchy z pieczarkami podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie także przepisy na słodkie wersje placuszków. Szczególnie polecamy zdrowe danie śniadaniowe z płatkami owsianymi i bananem — zachwyci nawet wybrednych. Być może skuszą was też racuchy przyrządzone z wykorzystaniem mąki gryczanej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Zetrzyj na tarce i wrzuć na patelnię. Kalafior nigdy nie był tak pyszny
- Zapomnij o faworkach i pączkach. Taratuszki biją je na głowę
Źródło: YT/MagdalenkoweFrykasy