Magdalena robi najlepszy schab ze śliwką. Jedna rada jest bezcenna
Bez pracy nie ma kołaczy. Nie bez niej też soczystego świątecznego schabu ze śliwką. Do wspólnego przyrządzenia klasycznego mięsiwa zaprosiła Magdalena z popularnego na YouTube kanału. Jej patent na smarowanie mięsa ketchupem wynosi potrawę na kompletnie nowy poziom.
Schab ze śliwką tak pyszny, jak nigdy przedtem
Magdalena do przygotowania swojego schabu ze śliwką używa raczej klasycznych składników. Jeden z nich jednak wymyka się z ram tradycyjnego przepisu. Mowa tutaj o pikantnym ketchupie, którym naciera się surowy jeszcze schab. Dzięki temu mięso nabiera dodatkowego ciekawego smaku, a także staje się wyjątkowo kruche.
Przygotowanie schabu ze śliwką nie jest trudne, ale wymaga czas. Mięso musi odpowiednio długo poleżeć w aromatycznej „nacierce". W związku z tym nie zostawiaj pieczenia na ostatnią chwilę. Przyrządzenie świątecznego specjału zaplanuj z odpowiednim wyprzedzeniem.
Nikt wcześniej tak nie uraził Gessler. Tego w Kuchennych Rewolucjach jeszcze nie byłoPrzepis na świąteczny pieczony schab ze śliwką
Składniki:
- Kawałek schabu
- Śliwki suszone, ja dałam wędzone
- Cebula, ilość wg uznania, to zależy od wielkości schabu
- czosnek, ilość wg uznania
- Niecała łyżka oleju
- Kilka ziaren jałowca, 3 – 4, nie więcej (wg uznania)
- Sól i pieprz do smaku
- Ketchup pikantny
Jak zrobić tradycyjny schab ze śliwką na Wielkanoc?
Przygotowanie schabu ze śliwką zacznij od faszerowania mięsa. Za pomocą długiego ostrego noża porób w nim z jednej i z drugiej strony kilka kieszonek niemal przez całą długość. Następnie każdą z nich wypełnij suszonymi owocami. Śliwki dopychaj do końca palcem lub za pomocą rączki dowolnego narzędzia kuchennego.
Przygotuj pastę do natarcia schabu ze śliwką. W tym celu czosnek obierz z łupinek i drobno posiekaj. Przełóż go do miseczki, oprósz solą i ugnieć pałką do ucierania lub innym przyborem o podobnym działaniu. Na koniec dopraw całość pieprzem, dolej 1 łyżkę oleju, nieco pikantnego ketchupu i powstałą mieszanką natrzyj starannie schab.
Mięso na schab ze śliwką owiń szczelnie folią aluminiową. Wstaw go do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po upływie tego czasu mięso obsmaż ze wszystkich stron (również na krótszych bokach) na głębokiej patelni. Doskonale nada się patelnia grillowa, która pozwoli zredukować do minimum ilość użytego w przepisie tłuszczu.
Do podsmażanego schabu ze śliwką dodaj pokrojoną w pióra cebulę. Kiedy mięso i warzywo będą zrumienione, podlej całość gorącą i przegotowaną wodą. Dodaj sól i kilka ziaren jałowca. Przykryj patelnię pokrywą.
Schab ze śliwką duś na starannie przykrytej patelni przez ok. 40-60 minut na średniej mocy palnika. Kiedy mięso do końca się upiecze, zdejmij je z ognia. Gotowy schab ze śliwką możesz podawać na zimno pokrojony w plasterki jak wędlina, lub na ciepło jako danie obiadowe polane powstałym z duszenia sosem. Tak przyrządzone mięso idealnie nadaje się również do zamrożenia. Klasyczny schab po warszawsku może liczyć na docenienie w każdym polskim domu. Niekonwencjonalna marynata do mięsa daje zaskakująco dobre efekty.
Źródło: YouTube MagdalenkoweFrykasy