Sałatka jarzynowa, jak z dzieciństwa Magdy Gessler. Musi zawierać ten nieoczywisty składnik
Sałatka jarzynowa z pewnością zagości na niejednym wielkanocnym stole. Magda Gessler przyrządza ją tak, jak to robiła jej babcia. Dlatego też nie wyobraża sobie tego specjału bez dodatku marynowanych grzybów. Aromatyczny składnik sprawia, że danie ma jeszcze ciekawszą teksturę. Musicie spróbować.
Przepis na sałatkę jarzynową Magdy Gessler
W każdym domu sałatkę jarzynową robi się inaczej. Jeśli jeszcze nie próbowaliście dodać do niej marynowanych grzybów, warto się skusić. Zdaniem restauratorki świetnie wzbogacają zazwyczaj dość stonowaną w smaku potrawę.
Składniki:
- 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 2 większe marchewki
- 1 spora pietruszka
- 1 nieduży seler
- 3 średniej wielkości ogórki kiszone
- 15 marynowanych w occie kurek lub gąsek
- 2 słodko-kwaśne jabłka, np. szara reneta
- 3 jaja, ugotowane na twardo
- 1 mała puszka groszku konserwowego
- 40 g musztardy rosyjskiej
- 100-150 g majonezu np. takiego
- cukier, sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić pyszną sałatkę jarzynową? Magda Gessler podkreśla ją grzybkami marynowanymi
Umyte marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu i obraniu kroimy je w niewielką kostkę. Umieszczamy je w dużej misce wraz z pokrojonymi na drobno jajkami ugotowanymi na twardo. Podobnie postępujemy z ogórkami kiszonymi, które delikatnie odciskamy z soku i również dodajemy do sałatki jarzynowej.
Wrzucamy jeszcze odsączony groszek konserwowy, posiekane grzybki bez zalewy i pokrojone w kostkę, dość miękkie jabłka. Składniki ostrożnie łączymy z majonezem i musztardą. Sałatkę doprawiamy solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem.
Jak podać sałatkę jarzynową?
Najpyszniejsza jest z porcją pieczywa, najlepiej pełnoziarnistego. Niektórzy kuszą się o zaserwowanie jej w rożkach waflowych. Można też przyozdobić specjał zieleniną — nada świeżości i lekkości.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na sałatkę jarzynową. Koniecznie sprawdźcie wersję z dodatkiem pora — jest delikatniejszy od cebuli i bardzo ciekawie komponuje się z pozostałymi warzywami. Być może skusi was też lekka wersja z sosem bez grama majonezu.
Źródło: YT/Magda Gessler