Smakosze.pl
Makaron z sosem alfredo

pixabay.com

Makaron z kurczakiem, cukinią i sosem alfredo

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Sos alfredo jest tak naprawdę powszechnie znany, jednak mało kto zna go pod taką właśnie nazwą. Makaron z kurczakiem, cukinią i sosem alfredo to szybka propozycja obiadowa o tak dobrym i jednocześnie neutralnym smaku, że będzie smakować każdemu.

Czym jest sos alfredo?

Tradycyjnie sos alfredo przygotowuje się w potrawie zwanej Fettuccine Alfredo i jest to włoskie danie z makaronu z dodatkiem masła i parmezanu. Gdy ser się topi, tworzy gładki sos, który dodaje się do makaronu. To danie uznawane jest za ogromne dzieło kuchni włoskiej i nawet doczekało się swojego święta, które Włosi obchodzą 7 dnia lutego. Potrawa ta zawiera tylko trzy składniki i z tego powodu muszą one być bardzo dobrej jakości. Historia Fettuccine Alfredo nie sięga jednak aż tak daleko, bo tylko nieco ponad 100 lat wstecz. Mówi się, że pierwotnie danie wymyślił Włoch, który chciał przygotować potrawę dla swojej ciężarnej żony. Danie okazało się tak dobre, że niedługo trafiło do menu restauracji, którą prowadziła jego mama. Trzy składniki ważne w tym daniu to po pierwsze: makaron jajeczny, po drugie masło, a po trzecie parmezan. Każdy z nich powinien być stworzony z dobrej jakości półproduktów, by danie smakowało naprawdę dobrze.

Makaron z kurczakiem, cukinią i sosem alfredo - przepis

składniki:

  • 150 g makaronu

  • 200 g fileta z kurczaka

  • ⅓ szklanki startego parmezanu

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka oliwy

  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 2 łyżki posiekanej natki

  • 1 łyżka masła

  • 250 g cukinii

  • 125 ml śmietany 30%

  • 1 żółtko

  • sól, pieprz

  • szczypta kurkumy

przygotowanie:

  • Nastawić wodę do gotowania makaronu.

  • Filet z kurczaka opłukać i oczyścić z błonek, a następnie pokroić w wąskie, krótkie paski. Doprawić solą i pieprzem. Czosnek obrać i zetrzeć lub przecisnąć przez praskę, natrzeć nim kurczaka. Obtoczyć mięso w oliwie.

  • Parmezan zetrzeć na małych oczkach tarki, dodać do niego gałkę muszkatołową.

  • Natkę pietruszki umyć i posiekać drobno i dodać do parmezanu.

  • Cukinię umyć, osuszyć i po odcięciu końców pokroić w drobną kostkę.

  • Na patelni rozgrzać masło, dodać cukinię i smażyć przez około 4-5 minut do zarumienienia, doprawić solą i wyłożyć na talerz.

  • Na tę samą patelnię wsypać kurczaka i podsmażać go z każdej strony na średniej mocy palnika.

  • Następnie kurczaka przełożyć na jedną stronę patelni, na drugą stronę wlać śmietankę, żółtko i kurkumę. Dokładnie wymieszać trzepaczką, a następnie połączyć z kurczakiem.

  • Na patelnię dodać podsmażoną cukinię oraz parmezan z dodatkiem gałki muszkatołowej i natki. Całość wymieszać.

  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.

  • Po ugotowaniu makaron odcedzić, a następnie dodać na patelnię do wszystkich składników, wymieszać i podgrzewać przez minutę.

Tradycyjne Fettuccine Alfredo

By uczynić danie bardziej pożywnym, makaron z sosem alfredo urozmaiciliśmy, dodając do niego mięso i cukinię. Możesz jednak spróbować zrobić oryginalne Fettuccine Alfredo, które nie jest trudne w przygotowaniu, ale sekretem jego powodzenia lub braku jest odpowiedni dobór składników.

undefined

składniki:

  • 250 g makaronu fettuccine

  • 160 g tartego parmezanu

  • 40 g masła

  • sól

przygotowanie:

  • Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu.

  • W czasie, gdy makaron będzie się gotował, wyciągnąć większe naczynie, np. naczynie żaroodporne i włożyć do niego masło.

  • Makaron odcedzić, pozostawiając nieco wody z gotowania. Całość przelać do naczynia z masłem, zostawiając w garnku trochę wody z gotowania makaronu.

  • Makaron dokładnie wymieszać z masłem, aż zacznie się rozpuszczać. Następnie dodawać stopniowo na zmianę parmezan i wodę z gotowania makaronu do czasu osiągnięcia gładkiego, kremowego sosu.

  • Danie należy spożywać od razu po przygotowaniu.

undefinedundefined

Marciszyn IgaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

tatar Magdy Gessler

Przepisy

Jak Magda Gessler robi tatara?

Czytaj więcej >
Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Przepisy

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Czytaj więcej >
jajo sadzone

Przepisy

Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

Czytaj więcej >
surówka z kalarepy

Przepisy

Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Czytaj więcej >
śledzie

Przepisy

Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

Czytaj więcej >
Marchewka z groszkiem

Przepisy

Tradycyjna marchewka z groszkiem krok po kroku

Czytaj więcej >