Smakosze.pl Przepisy Makłowicz pokazał swój patent na skrzydełka z grilla. Są soczyste i idealnie dopieczone
Scren z filmu na kanale YouTube Robert Makłowicz

Makłowicz pokazał swój patent na skrzydełka z grilla. Są soczyste i idealnie dopieczone

7 czerwca 2023

Skrzydełka z grilla są nie lada przysmakiem. Robert Makłowicz pokazał jak prosto i bez wysiłku przygotować je samodzielnie. Mięso zanurzył w znakomitej glazurze, dzięki której wprost rozpływały się w ustach i miały nieziemski aromat. Musicie spróbować.

Przepis na skrzydełka z grilla Roberta Makłowicza

Znany kucharz-podróżnik na ruszcie przyrządził smakowite danie w ostrej, pełnej aromatu glazurze. Wykorzystał suszoną i wędzoną papryczkę chipotle, którą można też zastąpić delikatną papryką poddaną działaniu dymu, jeśli mamy ochotę na jednak łagodniejsze smaki.

Składniki:

  • około 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki kminu
  • 1 papryczka chipotle, wędzona i pokruszona
  • 1 łyżka oregano suszonego
  • 100-150 ml ketchupu wysokiej jakości
  • 30-40 ml octu jabłkowego
  • 20-30 ml syropu klonowego
  • 1 niepełny kieliszek bourbonu
  • oliwa z oliwek do posmarowania
Tak obiera się pomidory w najlepszych restauracjach. Kucharz dał wszystkim bezcenną lekcję

Jak przygotować skrzydełka z grilla? Robert Makłowicz wyjawił swój patent

Kucharz zaczął od podzielenia drobiowych kawałków na 3 części. Najwęższy fragment każdego z nich odłożył do sporządzenia bulionu, a resztę przeciął mniej więcej na pół. W jednym miejscu skrzydełka kurczaka są bardziej ruchome — to właśnie tam należy kroić.

Przygotowane mięso posypał przyprawami z obu stron — mieszanką soli, pieprzu, połowy porcji wędzonej wysuszonej papryczki chipotle, kminu mielonego oraz oregano. Odłożył na 10 minut, w międzyczasie przygotowując sos.

W misce połączył ketchup, bourbon, ocet jabłkowy, syrop klonowy i resztę chipotle. Składniki podgrzewał, redukując je do konsystencji gęstej glazury. Skrzydełka kurczaka nasmarował oliwą z oliwek i grillował przez 10 minut , w połowie czasu obracając kawałki drobiu.

Na koniec przeniósł mięso w strefę pieczenia pośredniego, posmarował je z dwóch stron glazurą i zapiekał pod przykryciem jeszcze około 10 minut, obracając po mniej więcej 5 .

Jak podać skrzydełka z grilla?

Soczyste mięso będzie świetnie smakowało z sałatką ze świeżych warzyw i lekką kaszą. Warto postawić na dodatek z kuskusem lub bulgurem, czyli tabbouleh. Salsa z pomidorów też się sprawdzi.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy dania z grilla. Sprawdźcie jak zrobić wyśmienitą karkówkę . Być może skusi was także grillowany arbuz z fetą — połączenie jest nietypowe, ale bardzo smaczne.

Makłowicz pokazał jak robi skrzydełka z grilla.png
canva/rimmabondarenko

Źródło: YT/Robert Makłowicz

Porównał cenę czereśni w Polsce i Niemczech. To wręcz niewiarygodne
Zapomnij o bułce. Teraz ludzie masowo do kotletów mielonych dodają to warzywo
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy