Pikantna salsa pomidorowa. Dip do czipsów w sam raz na mundial
Przeżywanie sportowych emocji jest dużo łatwiejsze ze smacznymi przekąskami pod ręką. Kupne chipsy lub nachosy podaj do najbliższego meczu z wyśmienitą domową salsą. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Pikantna salsa pomidorowa to sos idealny.
Przygotowanie salsy pomidorowej jest błyskawiczne. Aby cieszyć się jej pełnym smakiem należy jednak przed podaniem schłodzić ją w lodówce. Z podanych przez nas składników otrzymasz dość pikantny sos pomidorowy. Ilość ostrych dodatków możesz w razie potrzeby dostosować do własnych upodobań.
Przepis na wyśmienitą salsę pomidorową
Składniki:
puszka pomidorów krojonych
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 papryczki jalapeno
1/2 łyżeczki płatków chili
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 limonka
3-4 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
Pikantna salsa pomidorowa krok po kroku
Pomidory do salsy pomidorowej odsącz na sicie z nadmiaru zalewy i drobno pokrój. Następnie przełóż je do sporej miski, dodaj posiekane cebulę, czosnek oraz jalapeno. Przypraw składniki płatkami chili i zmieloną kolendrą.
Produkty do salsy pomidorowej wymieszaj z oliwą. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a także świeżo wyciśniętym sokiem z limonki. Naczynie przykryj folią i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Po upływie tego czasu salsę pomidorową wyjmij z lodówki przemieszaj. Podawaj z chipsami lub nachosami. Pikantna salsa pomidorowa wyśmienicie sprawdzi się również jako dodatek do tostów lub świeżej bagietki. Wypróbuj koniecznie nasz domowy zestaw przekąsek. Chrupiąca przystawka z ciasta francuskiego to pyszny dodatek do meczu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wsyp dokładnie 1 opakowanie do ciasta na racuchy. Placuszki wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Jak przyrządzić karpia bez posmaku mułu? Mamy najlepsze patenty
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama