Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pikantna salsa pomidorowa. Dip do czipsów w sam raz na mundial
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 24.11.2022 22:38

Pikantna salsa pomidorowa. Dip do czipsów w sam raz na mundial

salsa pomidorowa
Canva / J-Roman

Przeżywanie sportowych emocji jest dużo łatwiejsze ze smacznymi przekąskami pod ręką. Kupne chipsy lub nachosy podaj do najbliższego meczu z wyśmienitą domową salsą. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Pikantna salsa pomidorowa to sos idealny.

Przygotowanie salsy pomidorowej jest błyskawiczne. Aby cieszyć się jej pełnym smakiem należy jednak przed podaniem schłodzić ją w lodówce. Z podanych przez nas składników otrzymasz dość pikantny sos pomidorowy. Ilość ostrych dodatków możesz w razie potrzeby dostosować do własnych upodobań.

Przepis na wyśmienitą salsę pomidorową

Składniki:

  • puszka pomidorów krojonych

  • 1 czerwona cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 papryczki jalapeno

  • 1/2 łyżeczki płatków chili

  • 1 łyżeczka mielonej kolendry

  • 1 limonka

  • 3-4 łyżki oliwy

  • sól i pieprz do smaku

Pikantna salsa pomidorowa krok po kroku

Pomidory do salsy pomidorowej odsącz na sicie z nadmiaru zalewy i drobno pokrój. Następnie przełóż je do sporej miski, dodaj posiekane cebulę, czosnek oraz jalapeno. Przypraw składniki płatkami chili i zmieloną kolendrą.

Produkty do salsy pomidorowej wymieszaj z oliwą. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a także świeżo wyciśniętym sokiem z limonki. Naczynie przykryj folią i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Po upływie tego czasu salsę pomidorową wyjmij z lodówki przemieszaj. Podawaj z chipsami lub nachosami. Pikantna salsa pomidorowa wyśmienicie sprawdzi się również jako dodatek do tostów lub świeżej bagietki. Wypróbuj koniecznie nasz domowy zestaw przekąsek. Chrupiąca przystawka z ciasta francuskiego to pyszny dodatek do meczu.

Canva / grandriver
Canva / grandriver

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: