Smakosze.pl Przepisy Mało znany sposób na idealne ciasto na pierogi
canva.com/Oksana Shyriaieva, Getty Images

Mało znany sposób na idealne ciasto na pierogi

9 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pierogi można przygotować na wiele różnych sposobów, choć największe modyfikacje można zauważyć w farszu. Poniżej pokazujemy jak sporządzić ciasto, w którym woda zamieniona jest mlekiem. Dzięki temu nie rozpada się ono i jest bardziej delikatne.

Najlepsze pierogi mają aromatyczny farsz i ciasto, które pomimo gotowania nie rozpada się, lecz rozpływa w ustach. Jeśli wykonasz ciasto wedle poniższych wskazówek, uzyskasz właśnie taki efekt.

Zamiast klasycznej wody warto wybrać mleko. Dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu i białek mleko wpływa na teksturę ciasta, sprawiają, że jest znacznie delikatniejsze, a zarazem wytrzymalsze na gotowanie we wrzącej wodzie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na idealne ciasto do pierogów

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 900 g mąki pszennej

  • 190 g masła

  • 550 ml mleka

  • sól

Przełóż masło do rondelka i rozpuść je na niewielkim ogniu. Dolej do tłuszczu mleko i zagotuj całość. Uważaj jednak, aby mieszanka nie wykipiała. Zdejmij naczynie z ognia i odstaw je do ostudzenia.

Przesiej mąkę, dodaj soli i wlej ciepłe jeszcze mleko. Wymieszaj składniki łyżką, a następnie zacznij wyrabiać ciasto. Gdy stanie się jednolite, odstaw je na 20 minut . Przykryj je wcześniej czystą ścierką.

Rozwałkuj ciasto i za pomocą łyżki wytnij z niego okręgi. Napełnij je farszem, ulep i gotuj 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnie. Smacznego.

Ciasto na pierogi
undefined

Źródło: canva.com/Oksana Shyriaieva, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchniavegetarianki.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy