Marynuję indyka i wstawiam do piekarnika. Kupne wędliny mogą się schować
Sklepowe półki uginają się od wędlin, mięs i podrobów. Niestety w wielu przypadkach produkty te są dość wątpliwej jakości. Mają po prostu fatalny skład. Od dawna już przestałam więc kupować tego typu produktu. Szynkę do pieczywa piekę samodzielnie. Wystarczy pierś z indyka i kilka aromatycznych przypraw.
Domowa wędlina wolna od chemii i antybiotyków
Kupując wędliny w sklepach musimy zwracać uwagę na ilość mięsa w 100 g produktu. Niestety bardzo często możemy spotkać szynki, które składem przypominają raczej całą tablicę Mendelejewa, niż produkt gotowy do spożycia. Nie brakuje w nich emulgatorów, chemii i szkodliwych dla nas substancji.
Stwierdziłam więc, że nie chcę dłużej truć ani swoich bliskich, ani siebie i zaczęłam przygotowywać wędlinę samodzielnie. Moją ulubioną jest szynka z pieczonej piersi indyka . Jest delikatna, soczysta i aromatyczna. Cała rodzina ją uwielbia, a przygotowanie jest banalnie proste.
Ogromną zaletą wprowadzenia indyka do diety jest fakt, że indyk nie może być faszerowany antybiotykami, jak to ma miejsce w przypadku kur. Dzięki temu mięso jest pełne wartości odżywczych.
Przepis na domową szynkę do chleba
Do przygotowania wędliny potrzebujesz piersi z indyka i przypraw . Z pewnością większość z nich masz w domu.
Składniki:
- 1 pierś z indyka
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- łyżeczka rozmarynu
- łyżeczka czosnku granulowanego
- łyżeczka suszonego tymianku
- łyżeczka soku z cytryny
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie podziel na dwa etapy
Mięso umyj, oczyść i osusz. W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Przygotowaną marynatą natrzyj indyka. Mięso włóż do rękawa do pieczenia i wstaw do lodówki na 12 godzin, by naszło aromatem wszystkich składników.
Następnego dnia wyjmij mięso z lodówki. Najlepiej zrobić to około 30 minut przed wstawieniem do piekarnika , by indyk zdążył się lekko ogrzać. Piekarnik nastaw na 180 stopni z grzałką ustawioną góra- dół. Włóż mięso w rękawie do naczynia żaroodpornego i piecz 30 minut.
Po tym czasie natnij rękaw i dopiecz indyka przez kolejne 10-15 minut. Mięso odstaw do całkowitego ostygnięcia. Zimne podawaj na pieczywo. Wędlinę z indyka przechowuj w pojemniku na żywność w lodówce.
Polecamy również zapiekankę ziemniaczaną Strzelczyka . W sam raz na obiad. Na zimę przygotuj nie tylko ogórki kiszone. Te zapomniane kiszonki są zdrowe i pyszne.
Źródło: rozszerzaniediety.pl