Smakosze.pl Przepisy Miękkie i aromatyczne kotlety mielone bez jajek
canva/Zoryanchik

Miękkie i aromatyczne kotlety mielone bez jajek

13 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Dodawanie jajka do mięsnej masy na kotlety, wcale nie jest konieczne. Postaramy się was o tym przekonać stosownym przepisem. Przygotowane według niego kotlety mielone bez jajek, będą miękkie i aromatyczne. Bez problemu będą je mogli jeść nawet alergicy.

Jajko dodane do masy na mielone kotlety ma przede wszystkim wiązać składniki. Jednak spokojnie da się pominąć jego udział. Wystarczy dodać trochę mąki ziemniaczanej a także dobrze wyrobić mięsną masę. Gdy zaś masa jest mało zwarta, dodaj do niej odrobinę zimnej wody. Po wyrobieniu całość będzie jednolita i puszysta.

Miękkie i aromatyczne kotlety mielone bez jajek

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 2/3 szklanki mleka

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • łyżka mąki ziemniaczanej

  • majeranek

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do obtoczenia

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych

Kajzerkę zalej mlekiem, odstaw do namoczenia. Gdy będzie miękka, dość dokładnie ją odciśnij i dodaj do mielonego mięsa.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do mięsa dodaj sam miąższ bez nadmiaru płynu. Do mięsa przeciśnij też obrany ząbek czosnku.

Dodaj trochę majeranku, soli i pieprzu, dokładnie wyrób mięsną masę. Jeśli jest mało zwarta, możesz dodać do niej 1-2 łyżki tartej bułki i ponownie całość wyrobić.

Z mięsnej masy formuj kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce. Na patelni rozgrzej olej, kładź kotlety i smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Po więcej inspiracji na mielone kotlety zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tam przepis na puszyste kotlety mielone wg Karola Okrasy , a także na kotlety mielone z dodatkiem twarogu .

krojenie cebuli
krojenie cebuli

Źródło zdjęcia: canva/ladi59

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: dibloguje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy