Mięso mielone należy smażyć w odpowiedni sposób
Pixabay / RitaE

Popularny błąd podczas smażenia mięsa mielonego na patelni

Mięso mielone odgrywa istotną rolę w kulinariach. Wykorzystujemy je do sosów i zapiekanek. Przed wzbogaceniem o nie potrawy, zazwyczaj smażymy je na patelni. Każdy powinien unikać wrzucania całego opakowania naraz. Odbija się to na smaku i konsystencji.

Wyśmienite mięso mielone często gości na naszych stołach w rozmaitych formach. Można je dodać niemal do wszystkiego. Okazuje się, że podczas smażenia bardzo łatwo o błąd, który kompletnie rujnuje smak mięsa.

Mięso mielone należy smażyć w odpowiedni sposób

Nie da się ukryć, że mięso mielone jest produktem spożywczym, który cieszy się ogromną popularnością. Nie bez powodu często możemy natknąć się na wyjątkowo korzystne promocje, obejmujące właśnie ten produkt spożywczy. O jednej z nich wspominaliśmy jakiś czas temu.

Mięso mielone wykorzystujemy do zrobienia kotletów lub gołąbków. Jednak czasami decydujemy się na jego dodanie do sosów, naleśników lub potraw jednogarnkowych. W takich przypadkach w grę wchodzi smażenie.

Kiedy smażymy mięso mielone, niektórzy umieszczają od razu całe jego opakowanie na rozgrzanej patelni. Smakosze, którzy tak postępują, nie zdają sobie sprawy, jak wiele tracą za sprawą tak niepozornego błędu.

Gołąbki powinno się mrozić surowe czy ugotowane? Rozwiewamy wszystkie wątpliwościGołąbki powinno się mrozić surowe czy ugotowane? Rozwiewamy wszystkie wątpliwościCzytaj dalej

Zgodnie z informacjami zamieszczonymi na portalu Pomysłodawcy, mięso mielone potraktowane w ten sposób wcale się nie smaży, a gotuje. Wynika to z faktu, że duży kawałek zimnego produktu wyłożonego na patelnię, znacząco obniża jej temperaturę.

Źle usmażone mięso zaowocuje kulinarnym rozczarowaniem

Mięso mielone w swoim wnętrzu zawiera pewnego rodzaju soki, które pod wpływem podgrzewania zaczynają się gotować. Taki proces doprowadza do tego, że smakołyk ścina się powoli, a co za tym idzie, traci na soczystości.

Jeśli chcemy, aby nasze mięso dobrze się usmażyło, wykładajmy je na rozgrzaną patelnię partiami. Wówczas zetnie się ono szybko, a soki pozostaną w środku. Tym samym mięso mielone będzie dosłownie rozpływało się w ustach.

Tak przygotowane mięso mielone doskonale sprawdzi się jako dodatek do sosu bolognese lub zapiekanki ziemniaczanej. Możemy dodać je również do swojskiego specjału, jakim są pierogi. Zastosowań jest multum i ogranicza nas wyłącznie własna inwencja.

Kiedy następnym razem będziesz smażyć mięso mielone, pamiętaj o powyższej wskazówce. Warto nadmienić, że niewykluczone, iż wkrótce czeka nas prawdziwa rewolucja. Jest nią mięso produkowane laboratoryjnie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Pomysłodawcy

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł