Smakosze.pl Porady Mięso rozmrozisz w 20 minut. Trik na wagę złota
Fot. Shutterstock/Pablo Santos Somos

Mięso rozmrozisz w 20 minut. Trik na wagę złota

21 listopada 2024
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Mięso na rozmrożenie potrzebuje zwykle kilku godzin. Jest to problematyczne, jeśli zapomnieliśmy wcześniej wyjąć kawałek kurczaka lub wieprzowiny z zamrażarki. W takiej sytuacji możemy jednak szybko sobie pomóc stosując trik doświadczonych pań domu.

Trik na wagę złota

Każdy z nas pewnie nie raz to przerabiał - zaczynamy przygotowywać obiad i nagle przypominamy sobie, że mięso jest jeszcze w zamrażarce. Okazuje się jednak, że możemy rozmrozić je w bardzo prosty sposób i to w zaledwie 20 minut.

Pamiętajmy, by nigdy nie wkładać zamrożonego mięsa do mikrofalówki na normalne grzanie. Nie wolno zalewać go również gorącą wodą, by przyspieszyć proces. Trik, o którym mowa nie potrzebuje wykorzystania ani mikrofalówki, ani wody. Potrzebujemy jedynie dwóch garnków.

zamrożone mięso.jpg
Fot. Canva/Qwart
Zrobiłam na próbę schabowe po lubelsku. Kotletów już nigdy nie usmażę inaczej

Mięso rozmrozisz w 20 minut

Sztuczkę z szybkim rozmrażaniem mięsa zaprezentowały Marlena i Paulina, które prowadzą na Instagramie konto o nazwie pomysłowe.panie.domu. Kobiety w 20 minut rozmroziły spory kawałek wieprzowiny używając jedynie dwóch metalowych garnków.

Jeden garnek postawiły na blacie dnem do góry. Następnie położyło zamrożone mięso i na nie postawiły na nim drugim garnek, tym razem dnem do dołu. Jak tłumaczą, metal odbiera ciepło z otoczenia i dzięki temu mięso rozmraża się błyskawicznie.

Internauci byli w szoku. Pod filmem pojawiła się masa komentarzy

Pod filmem pojawiło się mnóstwo komentarzy. Internauci byli zaciekawieni nietypowym trikiem. Niektórzy byli nastawieni sceptycznie, inni pisali, jaki był efekt.

A to ciekawe, na pewno wypróbuje przy najbliższej okazji 😉

O nie miałam pojęcia

Sprawdziłam wczoraj! Działa 😮

Działa👏 - pisali internauci.

Poznaj również trik, dzięki któremu ryba nie będzie rozpadać się podczas smażenia . Polecamy także sposób na przedłużenie świeżości pomidorów . Nie uwierzysz, jakie to proste!

Źródło: Instagram/pomysłowe.panie.domu

Klienci Lidla oburzeni. Powodem zamieszania są polskie jajka
Zrób przed panierowaniem. Ryba nie będzie rozpadać się podczas smażenia
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy