Smakosze.pl Przepisy Mieszam makaron z bobem i dodaję te składniki. Nie znam szybszego sposobu na obiad
Fot. Canva/sal61

Mieszam makaron z bobem i dodaję te składniki. Nie znam szybszego sposobu na obiad

22 czerwca 2024

Doskonały szybki przepis na danie z bobem. Podajemy go tu razem z makaronem i sosem pesto – z bazylii, czosnku i orzechów. Sosu jest jednak niewiele, bardziej niż spaghetti to danie przypomina więc sałatkę.

Makaron z bobem

W drugiej połowie czerwca można spodziewać się początku sezonu na polski bób. Ceny wtedy spadną poniżej majowych, które w 2024 roku osiągają poziom 40 zł za kilogram . Będziemy go wtedy podawać ze wszystkim, od najprostszych kompozycji po te najbardziej skomplikowane.

Ta jednak należy do tych pierwszych. Potrawa wymaga jedynie ugotowania bobu, podsmażenia boczku i połączenia ich z kilkoma prostymi składnikami. Danie jest sycące i bardzo szybkie w przygotowaniu , a dzięki świeżemu bobowi obiad ma sezonowy, letni charakter.

smażenie boczku
fot. youtube.com/mojazonagotuje
Znajoma dała mi przepis na swoją słynną ogórkową. Cały sekret smaku tkwi w 1 prostym dodatku

Bób na obiad

Podobny przepis w nieco mniej rozbudowanej wersji znajdujemy na kanale Moja żona gotuje, skąd pochodzą ilustracje do tego tekstu. Użycie mrożonego bobu czyni z tego obiadu potrawę całoroczną.

Składniki

  • 500 g bobu
  • 250 g boczku
  • 200 g makaronu razowego
  • 1 mały słoik pesto
  • 6-8 suszonych pomidorów z oleju
  • Sól, pieprz, kmin rzymski

Obiadowa sałatka makaronowa

Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Boczek kroimy w drobne kawałki, przyprawiamy roztartym kminem rzymskim i wysmażamy na chrupko na patelni . Zlewamy nadmiar tłuszczu, oba składniki łączymy, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez chwilę.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będzie al dente, odcedzamy go, dodajemy na patelnię z boczkiem i bobem i zalewamy pesto ze słoika . Dokładamy pokrojone suszone pomidory i dokładnie mieszamy. Danie można podawać posypane parmezanem.

Wypróbuj też przepisy na chleb na kefirze i mizerię bez śmietany .

pesto z bobem
fot. youtube.com/mojazonagotuje
Smaki PRL na dobre zagościły w Radomiu. W mieście trwa niezwykła akcja
Takie ogórki kanapkowe nastawiam co sezon. Wszystkie kiszone i małosolne mogą się schować
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy