Mieszam mąkę z nietypowym napojem i zanurzam w nim rybę. Koniec z nudną panierką
Ryby powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach. Są doskonałym źródłem białka i dostarczają nam kwasów omega-3. Zwykle ryby smażymy, dlatego polecam doskonały przepis na rybę. Składnik ciasta może cię zaskoczyć.
Ryby, czyli porcja zdrowia
Ryby dostarczają nam wielu cennych wartości odżywczych. Są bogate w białko i z powodzeniem mogą zastąpić mięso drobiowe w naszej diecie. Jedzenie ryb dostarczy nam witamin A, D, E i B. Oprócz tego ryby zawierają jod, selen i żelazo.
Ryby możemy jeść nawet trzy razy w tygodniu. Jednak jak je przyrządzić? Bardzo często ryby smażymy. Polecam przepis na pyszną rybę smażoną. Otula ją ciasto piwne, a danie jest niezwykle chrupiące, puszyste i smaczne.
Jak przyrządzić rybę w cieście piwnym?
Składniki:
- ½ kg filetów z dorsza
- sok z ½ cytryny
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- jajko
- 20 dag mąki
- ½ szklanki piwa
Przygotowujemy ciasto, więc do miski dodajemy mąkę, żółtko, olej i piwo. Wszystko razem miksujemy. Ubij białko na sztywną piane i dodaj ją do ciasta. Ryby umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
Oprósz przyprawami i skrop sokiem z cytryny. Kawałki ryby zanurzaj w cieście i kładź na gorący olej. Smaż z dwóch stron na złoty kolor. Ryba jest już gotowa do podania.
Ryba w cieście piwnym, czyli pyszna i chrupka
Rybę w cieście piwnym możesz podawać z pieczywem, ziemniakami lub frytkami. Pasują do niej surówki z sezonowych warzyw lub z kiszonej kapusty. Ciasto piwne sprawia, że ryba jest wyjątkowo chrupiąca oraz puszysta. Piwo podkręca też smak ryby.
Do przygotowania ryby w cieście piwnym możesz użyć oprócz dorsza mintaja, morszczuka lub łososia. Ciasto otula rybę grubą powłoką i nadaje jej wyjątkowego smaku . To danie polubią nie tylko dorośli, ale też będzie smakowało dzieciom. Pisaliśmy o rybie, którą należy omijać szerokim łukiem. Radziliśmy, by sięgnąć po rybę, która jest zdrowa i niedroga.
Źródło: beszamel.se.pl