Smakosze.pl Przepisy Mieszam mąkę z nietypowym napojem i zanurzam w nim rybę. Koniec z nudną panierką
Canva/4kodiak

Mieszam mąkę z nietypowym napojem i zanurzam w nim rybę. Koniec z nudną panierką

15 września 2023

Ryby powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach. Są doskonałym źródłem białka i dostarczają nam kwasów omega-3. Zwykle ryby smażymy, dlatego polecam doskonały przepis na rybę. Składnik ciasta może cię zaskoczyć.

Ryby, czyli porcja zdrowia

Ryby dostarczają nam wielu cennych wartości odżywczych. Są bogate w białko i z powodzeniem mogą zastąpić mięso drobiowe w naszej diecie. Jedzenie ryb dostarczy nam witamin A, D, E i B. Oprócz tego ryby zawierają jod, selen i żelazo.

Ryby możemy jeść nawet trzy razy w tygodniu. Jednak jak je przyrządzić? Bardzo często ryby smażymy. Polecam przepis na pyszną rybę smażoną. Otula ją ciasto piwne, a danie jest niezwykle chrupiące, puszyste i smaczne.

smażenie ryby
Canva/Dan Totilca
Koleżanka pokazała mi ukrytą funkcję wózka sklepowego. Teraz korzystam z niej za każdym razem

Jak przyrządzić rybę w cieście piwnym?

Składniki:

  • ½ kg filetów z dorsza
  • sok z ½ cytryny
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • 20 dag mąki
  • ½ szklanki piwa

Przygotowujemy ciasto, więc do miski dodajemy mąkę, żółtko, olej i piwo. Wszystko razem miksujemy. Ubij białko na sztywną piane i dodaj ją do ciasta. Ryby umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.

Oprósz przyprawami i skrop sokiem z cytryny. Kawałki ryby zanurzaj w cieście i kładź na gorący olej. Smaż z dwóch stron na złoty kolor. Ryba jest już gotowa do podania.

Ryba w cieście piwnym, czyli pyszna i chrupka

Rybę w cieście piwnym możesz podawać z pieczywem, ziemniakami lub frytkami. Pasują do niej surówki z sezonowych warzyw lub z kiszonej kapusty. Ciasto piwne sprawia, że ryba jest wyjątkowo chrupiąca oraz puszysta. Piwo podkręca też smak ryby.

Do przygotowania ryby w cieście piwnym możesz użyć oprócz dorsza mintaja, morszczuka lub łososia. Ciasto otula rybę grubą powłoką i nadaje jej wyjątkowego smaku . To danie polubią nie tylko dorośli, ale też będzie smakowało dzieciom. Pisaliśmy o rybie, którą należy omijać szerokim łukiem. Radziliśmy, by sięgnąć po rybę, która jest zdrowa i niedroga.

ryba smażona
Canva/bhofack2

Źródło: beszamel.se.pl

Ta zagadka sprawia problemy większości dorosłych. Sprawdź, czy potrafisz podać prawidłową odpowiedź
Weź kiwi i wbij w nie mieszadełko do miksera. Szkoda, że nikt mi tego nie pokazał wcześniej
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy