Smakosze.pl Przepisy Moja babcia robiła najlepszy sernik z wiaderka. Sekretem jest dobrze znany składnik z PRL-u
Fot. Youtube/SłodkoSłodka83

Moja babcia robiła najlepszy sernik z wiaderka. Sekretem jest dobrze znany składnik z PRL-u

17 lipca 2024
Autor tekstu: Paulina Korzec

Czy istnieje ciasto bardziej lubiane i uniwersalne niż sernik, a do tego występujące w tak wielu wersjach? Do wyboru mamy m.in. orzeźwiający sernik na zimno z galaretką i owocami, modny ostatnio sernik baskijski czy na kruchym cieście. Nic jednak nie zastąpi tradycyjnego, pieczonego sernika z puszystą masą serową. Jak uzyskać taki efekt? Sekret znają nasze babcie.

Sernik, który zawsze się udaje

Sernik to niewątpliwie jedno z ukochanych ciast Polaków , które jednak może stanowić wyzwanie, zwłaszcza dla początkujących kucharzy. Istnieje ryzyko, że ciasto po upieczeniu upadnie, a masa serowa będzie zbita i zbyt sucha lub wręcz przeciwnie - niewystarczająco ścięta.

Z tym przepisem nam to nie grozi. Sernik będzie puszysty i lekki jak chmurka. Ciasto uda się każdemu, niezależnie od doświadczenia w kuchni. Sekret sukcesu babcinych wypieków tkwi w jednym składniku, który w czasach PRL-u był chętnie dodawany do ciast i deserów.

Chodzi tu o mleko w proszku, które sprawia, że masa serowa przygotowywana z twarogu z wiaderka jest niezwykle delikatna i puszysta. W połączeniu z kruchym spodem z herbatników tworzy to obłędną całość, której nie można się oprzeć.

Mleko w proszku
Fot. Canva
Dodaję do masy na kotlety mielone. Łyżka wystarczy, by mięso było soczyste i pulchne

Przepis na puszysty sernik

Składniki na sernik z wiaderka:

  • 1 duże opakowanie herbatników
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 dużych jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego
  • ¾ szkl. oleju
  • 1 i 1.2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1 szczypta soli

Zanim przejdziemy do przygotowania masy serowej, trzeba ułożyć kruchy spód z herbatników, którymi wystarczy wyłożyć blachę o wymiarach 25 × 35 cm.

Przygotowanie masy serowej

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Oddzielamy żółtka od białek. W dużym naczyniu ubijamy żółtka z cukrem, ekstraktem i cukrem waniliowym . Masa powinna być puszysta i zyskać jasny kolor. Dodajemy stopniowo twaróg, mąkę ziemniaczaną i olej, mieszając całość na mniejszych obrotach.

Białka z solą ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją małymi porcjami do masy serowej, powoli wlewając także mleko. Całość mieszamy bardzo delikatnie, by piana nie upadła.

Przygotowaną masę serową wylewamy na spód z herbatników i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Uwaga! Po upieczeniu nigdy nie wyciągamy sernika z pieca. Uchylamy i zostawiamy ciasto. Po przestygnięciu na wierzchu rozprowadzamy polewę czekoladową z masła cukru i kakao. Sernik jak u babci jest gotowy, Smacznego!

Sernik
Fot. Canva

Poniższy przepis zainspirował kanał Słodko Słodka w serwisie Youtube, z którego pochodzi zdjęcie wyróżniające.

Ostatnio do obiadu podaję tylko mizerię po szwedzku. Ten dodatek to strzał w 10
Zawijam ser, wędlinę i ogórki kiszone w ciasto francuskie. To kolacja na medal
Obserwuj nas w
autor
Paulina Korzec
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy