Moja babcia robiła najlepszy sernik z wiaderka. Sekretem jest dobrze znany składnik z PRL-u
Czy istnieje ciasto bardziej lubiane i uniwersalne niż sernik, a do tego występujące w tak wielu wersjach? Do wyboru mamy m.in. orzeźwiający sernik na zimno z galaretką i owocami, modny ostatnio sernik baskijski czy na kruchym cieście. Nic jednak nie zastąpi tradycyjnego, pieczonego sernika z puszystą masą serową. Jak uzyskać taki efekt? Sekret znają nasze babcie.
Sernik, który zawsze się udaje
Sernik to niewątpliwie jedno z ukochanych ciast Polaków , które jednak może stanowić wyzwanie, zwłaszcza dla początkujących kucharzy. Istnieje ryzyko, że ciasto po upieczeniu upadnie, a masa serowa będzie zbita i zbyt sucha lub wręcz przeciwnie - niewystarczająco ścięta.
Z tym przepisem nam to nie grozi. Sernik będzie puszysty i lekki jak chmurka. Ciasto uda się każdemu, niezależnie od doświadczenia w kuchni. Sekret sukcesu babcinych wypieków tkwi w jednym składniku, który w czasach PRL-u był chętnie dodawany do ciast i deserów.
Chodzi tu o mleko w proszku, które sprawia, że masa serowa przygotowywana z twarogu z wiaderka jest niezwykle delikatna i puszysta. W połączeniu z kruchym spodem z herbatników tworzy to obłędną całość, której nie można się oprzeć.
Przepis na puszysty sernik
Składniki na sernik z wiaderka:
- 1 duże opakowanie herbatników
- 1 kg sera z wiaderka
- 1 szkl. cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 dużych jajek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego
- ¾ szkl. oleju
- 1 i 1.2 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
- 1 szczypta soli
Zanim przejdziemy do przygotowania masy serowej, trzeba ułożyć kruchy spód z herbatników, którymi wystarczy wyłożyć blachę o wymiarach 25 × 35 cm.
Przygotowanie masy serowej
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Oddzielamy żółtka od białek. W dużym naczyniu ubijamy żółtka z cukrem, ekstraktem i cukrem waniliowym . Masa powinna być puszysta i zyskać jasny kolor. Dodajemy stopniowo twaróg, mąkę ziemniaczaną i olej, mieszając całość na mniejszych obrotach.
Białka z solą ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją małymi porcjami do masy serowej, powoli wlewając także mleko. Całość mieszamy bardzo delikatnie, by piana nie upadła.
Przygotowaną masę serową wylewamy na spód z herbatników i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Uwaga! Po upieczeniu nigdy nie wyciągamy sernika z pieca. Uchylamy i zostawiamy ciasto. Po przestygnięciu na wierzchu rozprowadzamy polewę czekoladową z masła cukru i kakao. Sernik jak u babci jest gotowy, Smacznego!
Poniższy przepis zainspirował kanał Słodko Słodka w serwisie Youtube, z którego pochodzi zdjęcie wyróżniające.