Smakosze.pl Przepisy Moja sałatka jest lepsza niż gyros i jarzynowa. Ile bym nie zrobiła, zawsze znika do końca
Fot. YouTube/Kulinarneprzygody

Moja sałatka jest lepsza niż gyros i jarzynowa. Ile bym nie zrobiła, zawsze znika do końca

15 sierpnia 2024

Lubisz sałatki? Ja nie potrafię sobie ich odmówić. Ostatnio przyrządzam niezwykle prostą, za to wyjątkowo pyszną sałatkę. Układam składniki warstwowo, a danie prezentuje się tak, że każdy chce go spróbować.

Sałatka pyszna i efektowna

Sałatki zajmują szczególne miejsce w mojej diecie. Uwielbiam je bezgranicznie i chętnie korzystam z nowych przepisów . W ten sposób trafiłam na sałatkę, którą ostatnio się zajadam. Robię ją z sałaty rzymskiej, pora, kukurydzy i czerwonej papryki.

Jednak to nie wszystko. Do sałatki trafia też filet z kurczaka i sos, który znakomicie podkręca smak tego dania . Poszczególne składniki układam warstwowo. Dzięki temu sałatka efektowanie prezentuje się na stole i jest pyszna. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kulinarne przygody. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

sałatka
Fot. YouTube/Kulinarneprzygody
Przepis na dżem jeżynowy bez pestek dostałam od koleżanki. Nie miałam pojęcia, że to takie proste

Jak zrobić sałatkę warstwową?

Składniki na sałatkę:

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 sałaty rzymskie
  • jasna część pora
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • przyprawa gyros

Składniki na sos:

  • 1 ½ szklanki jogurtu greckiego
  • 1 ogórek szklarniowy
  • pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie sałatki zacznij od zrobienia sosu . Na tarce zetrzyj ogórek szklarniowy ze skórką. Posól, odstaw, a potem odciśnij z nadmiaru wody . Warzywo przełóż do miski, dodaj jogurt grecki, sok z cytryny i oliwę. Dorzuć posiekany koperek i pieprz.

Dodaj też czosnek przeciśnięty przez praskę. Składniki dokładnie wymieszaj. Teraz zajmij się warzywami do sałatki. Porwij sałatę i ułóż na dnie misy. Kurczaka podsmaż w przyprawie gyros i wyłóż na sałatę. Dodaj warstwę sosu, a na to wyłóż kukurydzę konserwową i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.

Sałatka pełna kolorów, smaku i aromatu

Kolejną warstwą jest pokrojony por. Wyłóż na niego warstwę aromatycznego sosu. Wierzch sałatki posyp  koperkiem. Od razu możesz ją podawać. Sałatka prezentuje się wspaniale na stole i jest pełna smaku. Pyszny sos sprawia, że sałatka jest lepsza od gyros i jarzynowej.

Zrobisz ją w prosty sposób dzięki temu przepisowi. Ja bardzo ją lubię i często ją przyrządzam . Jest smaczna i bardzo pożywna. Polecam ją każdemu. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciasto o nazwie malinowa chmurka. Polecaliśmy też przepis na marynowane boczniaki.

sałatka
Fot. YouTube/Kulinarneprzygody
Uprawiane jest w Polsce, a mało kto je zna. Niemal całość plonów idzie na sprzedaż na zachód
Już nigdy nie zrobię klasycznych mielonych. Ten przepis na mięso pasuje mi 100 razy bardziej
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy